Варненски депутат оглави парламентарна комисия, други четирима бяха избрани за заместници

Новините

13-07-2023, 15:16

Снимка:

Varna utre

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

След като парламентарните групи на "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" (ИТН) напуснаха пленарната зала на Народното събрание заради разпределението на комисиите, депутатите продължиха тяхното попълване.

Варненският депутат от ПГ на ГЕРБ/СДС Даниел Митов оглави Комисията за контрол над службите в парламента, като негови заместници не бяха избрани по време на днешното заседание на Народното събрание.

Други двама варненски депутати от ПГ на ГЕРБ/СДС Павел Христов и Красен Кралев ще бъдат зам.-председатели съответно на Комисията по електронно управление и информационни технологии, и на Комисията по децата, младежта и спорта.

Още двама варненци от управляващата коалиция ще заемат зам.-председателските длъжности в Комисията по външна политика и в Комисията по отбрана. Това са Даниел Лорер и Калоян Икономов от ПГ на ПП/ДБ.

След като парламентарните групи на "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" (ИТН) напуснаха пленарната зала на Народното събрание заради разпределението на комисиите, депутатите продължиха тяхното попълване.

Комисията по икономическа политика и иновации оглави Хамид Хамид от ДПС. Заместник-председател стана Александър Иванов от ГЕРБ, както и от ПП/ДБ Владислав Панев.

Председател на Комисията по енергетика стана Делян Добрев, а негови заместници са Рамадан Аталай от ДПС и Радослав Рибарски от ПП/ДБ.

Председател на Комисията по регионална политика стана Николай Нанков от ГЕРБ, а за заместници бяха избрани Танер Али от ДПС, както и Йордан Иванов от ПП/ДБ.

Председател на Комисията по външна политика стана Бойко Борисов, а негови заместници станаха Екатерина Захариева, Даниел Лорер от ПП/ДБ и Филиз Хюсменова от ДПС. Народните представители гласуваха с 161 гласа "за" и 1 глас "против", без "въздържали се".

Господин Борисов вече е изпран, отчете Радостин Василев. Congratulations, г-н Борисов, обърна се към него независимият депутат. Той поздрави и Делян Пеевски, че превърнал ПП/ДБ в посмешище.

Комисията по конституционни въпроси оглави Радомир Чолаков.

Председател на Комисията по бюджет и финанси стана Йордан Цонев от ДПС.

Комисията по въпросите на ЕС оглави Кирил Петков, а заместник-председател станаха Деница Симеонова от ПП/ДБ, Деница Николова от ГЕРБ о Цветан Енчев от ДПС.

Комисията по отбрана бе поета от Христо Гаджев от ГЕРБ, негови заместници станаха Калоян Икономов от ПП/ДБ и Джейхан Ибрямов от ДПС.

Вътрешната комисия отиде при Десислава Атанасова от ГЕРБ, заместник-председатели станаха Маноил Манев от ГЕРБ, Людмила Илиева от ПП/ДБ и Ахмед Ахмедов от ДПС.

Председател на земеделската комисия стана Десислава Танева от ГЕРБ, нейни заместници са Ализан Яхова от ДПС и Росен Костурков от ПП/ДБ.

Комисията по социални въпроси оглави Деница Сачева от ГЕРБ, ПП/ДБ излъчиха за заместник-председател Искрен Арабаджиев, а от ДПС - Севим Али.

Комисията по образование отиде при ГЕРБ в лицето на Красимир Вълчев, вторите посочиха Елисавета Белобрадова, а от ДПС - Дженал Топалова

Председател на Комисията по децата, младежта и спорта стана Небие Кабак от ДПС, заместници станаха от ГЕРБ Красен Кралев и от ПП/ДБ - Петър Куленски.

За председател на Комисия по здравеопазването бе определен Костадин Ангелов от ГЕРБ/СДС, а негови заместници ще са Джевдет Чакъров от ДПС, Васил Пандов и Александър Симидчиев от ПП/ДБ.

Комисията за борбата с корупцията оглави Рая Назарян от ГЕРБ/СДС, а зам.-председатели ще са Сезгин Мехмед от ДПС и Михал Камбарев от ПП/ДБ.

Комисията по културата и медиите пое Вежди Рашидов от ГЕРБ/СДС, а негови зам.-председатели ще са Тома Биков, Стоян Михалев от ПП/ДБ и Фатме Рамадан от ДПС.

Председател на Комисията за контрол над службите оглави Даниел Митов от ГЕРБ/СДС, като негови заместници не бяха избрани.

Комисията по електронно управление и информационни технологии оглави Божидар Божанов от ПП/ДБ, а негови зам.-председатели ще са Павел Христов от ГЕРБ/СДС и Павлин Кръстев от ДПС.

Комисията по околната среда и водите оглави Станислав Анастасов от ДПС, а негови зам.-председатели ще са Младен Шишков от ГЕРБ/СДС и Татяна Султанова от ПП/ДБ.

Председател на Комисията по транспорт и съобщение стана Халил Летифов от ДПС, а негови зам.-председатели ще са Андрей Румчев от ГЕРБ/СДС и Настимир Ананиев от ПП/ДБ.

Не бе определен шеф на Комисията за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество, като зам.-председатели станаха Мюмюн Мюмюн от ДПС, Илияна Жекова от ГЕРБ/СДС и Калина Константинова от ПП-ДБ.

Комисия по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите оглави Хайри Садъков от ДПС, а Евгения Алексиева от ГЕРБ/СДС и Васил Стефан от ПП/ДБ ще са зам.-председатели.

Комисията по политиките за българите извън страната остава без председател, а зам.-председатели ще са Илтер Садъков от ГЕРБ/СДС, Антоанета Цонева от ПП/ДБ и Илхан Хакъ от ДПС.

Комисията по туризъм също остана без шеф, а за зам.-председатели бяха избрани Любен Дилов от ГЕРБ/СДС, Любен Иванов от ПП/ДБ и Хатидже Георгиева от ДПС.

Припомняме, че към този момент единствено Комисията по правни въпроси имаше избран председател от 17 май - Стою Стоев от ПП. Въпреки че първият работен ден на Народното събрание бе на 12 април, три месеца парламентарните комисии бяха без председатели. За избора на шеф на НС също имаше пречки, като Росен Желязков бе гласуван на 19 април след дни преговори между първите две политически сили – ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ.