Главният архитект: Няма внесени проекти за небостъргачи във Варна

Мисия Варна

13-07-2023, 16:26

Снимка:

Varna utre

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Предвижда се да бъде организирано обществено обсъждане относно промени в Общия устройствен план.

Към настоящия момент няма внесени инвестиционни проекти за одобряване и разрешаване строителството на небостъргачи както до Окръжна болница, така и в район "Аспарухово" и в други части на територията на Варна. Това каза главният архитект Стоян Петков. Той обясни, че всички градоустройствени разработки се разглеждат от Експертния съвет по устройство на територията и по закон, когато има и необходимост и се засягат други заинтересовани, проектите могат да бъдат подложени на обществена дискусия. Петков разсея и слуховете за поява на висока сграда срещу хотел Черно море. По думите му през последната година и половина не е депозирано подобно инвестиционно намерение.

Новият екип на главния архитект на Варна Стоян Петков работи по цялостно силуетно оформление и цялостна градоустройствена разработка, които да определят посоката на развитие на морската столица. Това съобщи за Радио Варна той. 

Предвижда се да бъде организирано обществено обсъждане относно промени в Общия устройствен план. Целта е да може да се определи в кои зони може да има балансирано строителство и в кои трябва да бъде занижено заради спецификата на теренните условия, обясни главният архитект.