16 велополицаи във Варна това лято

Животът

14-07-2023, 16:54

Снимка:

БНР

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Всеки ден има различен екип, като отделенията са четири. Редуват се по две двойки екипи, които се сменят всекидневно.

16 велополицаи се грижат за сигурността на варненци и гости това лято. От началото на месеца те обслужват целия морски парк и следят за контрола на обществения ред. Униформените имат определени маршрути – работят и по сигнали от граждани за нарушаване на обществения ред. Работят в екип от двама. 

Разликата тази година е, че те са към Общинска полиция. Минали години са били част от структурата на Областната дирекция на МВР. 

Любомир Лишков и Светослав Данов са двама от велополицаите от Варна. „Колегите са много бързи, мобилни. Това е идеята на велополицията“, коментираха за Радио Варна те.

За нередности варненци и гости могат да сигнализират на телефон 112, както и на дежурните централи в Община Варна. 

Така например Любомир Лишков и Светослав Данов са съставили глоби с фиш на неправилно паркирали в района на Делфинариума автомобили. Полицаите са любители велосипедисти. Владеят чужди езици и коментират, че работата е динамична и всеки ден им предлага интересни случки и ситуации. 

Всеки ден има различен екип, като отделенията са четири. Редуват се по две двойки екипи, които се сменят всекидневно. „Велополиция във Варна ще има, докато времето е хубаво. Туристите могат да бъдат спокойни – тук имаме и мотопатрули, и автопатрули, а сега – и велопатрули“, коментират Любомир Лишков и Светослав Данов. Случва им се често да отговарят на запитвания на хората, които се разхождат в Морската градина. Сред най-честите въпроси е този за графика на туристическото влакче. „Те са убедени, че ние трябва да знаем как се движи то“, с усмивка разказват полицаите.