Последна вечер на Q-jazzfestivalvarna - Джазът на младите!

Варна Лайф

15-07-2023, 18:10

Снимка:

Q-jazzfestivalvarna

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Фестивалът подкрепя млади композитори и изпълнители на възраст до 35 и над 65 години, работещи в сферата на богатото стилово разнообразие на джаз музиката.

Последна вечер на Q-jazzfestivalvarna - Джазът на младите! в романтиката на рибарско селище "Карантината".

Входът е свободен.

Ще има организиран безплатен транспорт:

Варна - Карантината: от 18.30 до 20 часа, от ул. "Антим I"

Карантината - Варна: от 22.30 до 23.30 часа от мястото на фестивала

Международният Q-jazzfestivalvarna е създаден с некомерсиална цел като естествено продължение на работата на екипа "Дедал" за опазването на рибарско селище "Карантината", създаването на зона за култура извън централните части на Варна и стимулиране на международен културен обмен.

Джаз форумът е посветен на световните джаз музиканти Хари Саркисян, Велислав Асарухов - Баго и китарната школа на Александър Петков. Фестивалът подкрепя млади композитори и изпълнители на възраст до 35 и над 65 години, работещи в сферата на богатото стилово разнообразие на джаз музиката. Опазва уникалността на едно от малкото оцелели рибарски селища в района, поминъка на рибарите и техния фолклор, като част от културно-историческото наследство на Варна.

Провежда се ежегодно край Варна, на брега - плаж "Аспарухово", сред романтиката на рибарското селище „Карантината“.

15 юли - 21.30 часа

"Oft Robin"

Oft Robin е група съставена от трима от най-напредничаво мислещите млади български музиканти. Трио с обща амбиция и търсене на оригиналност, непредвидимост и постоянни музикални новооткрития.

Композициите на Oft Robin са основа за отворен импровизационен диалог, който събира на едно място мелодичния лиризъм и минималистичен музикален подход на Бенев, ритмичната сила и влияние от прогресивния рок на Хафизи и обсесията на Димитров с "бийтове", "рифове" и търсене на новаторски звук на бас китара.

Oft Robin е проект основан през 2019 г. От създаването си, групата прави периодични турнета в България, Австрия, Холандия и Норвегия, свирила е с Биг Бенда на Българското Национално Радио и е представлявала България през 2022 на ежегодния симпозиум "European Jazz Conference" като част от селекцията на Европейската джаз общност.

Музиканти са Виктор Бенев – malletKAT, електроника, Мартин Хафизи – барабани, Евден Димитров (EVDN.) – бас китара, ефекти и Oft Robin е проект представляван от enovae records.

Фестивалът има за цел популяризирането на джаза сред младите, стимулиране на авторска музика, международен културен обмен, опазване поминъка на рибарите и рибарско селище "Карантината".