Студенти и доброволци с благотворителна кампания в полза на 15 млади хора с трайни увреждания

Животът

17-07-2023, 12:12

Снимка:

ВУМ

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В началото на юни 2023 г. бе стартирана кампания за набиране на средства в подкрепа на 15 лица с увреждания. Този път, за щастие, каузата е различна – средствата не се събират за медицинската им рехабилитация, а за осигуряване на различна и стимулираща за тях емоция –една вълнуваща морска разходка. В началото на юни 2023 г. бе стартирана кампания за набиране на средства в подкрепа на 15 лица с увреждания. Този път, за щастие, каузата е различна – средствата не се събират за медицинската им рехабилитация, а за осигуряване на различна и стимулираща за тях емоция –една вълнуваща морска разходка.

В началото на юни 2023 г. бе стартирана кампания за набиране на средства в подкрепа на 15 лица с увреждания. Този път, за щастие, каузата е различна – средствата не се събират за медицинската им рехабилитация, а за осигуряване на различна и стимулираща за тях емоция –една вълнуваща морска разходка.

В центъра на кампанията са 15 млади хора, които въпреки своите множествени трайни увреждания, през 2021г. приеха предизвикателството да започнат своята първа работа. Те поеха различни работни позиции (от помощник-кухня, мияч, пекар, до отговорник търговска зала) и станаха част от спомагателния екип на сгушеното в центъра на града бистро, което е дом на Център за защитена заетост „Кредо“ – първи във Варна и втори в България център, осигуряващ адаптирано и защитено работно място за хора в неравностойно положение. Тази нова заетост им донесе радостта да забравят своята „различност“, да излязат от грижата на своето семейство или институция и да бъдат равностойна част от обществото. Но тя им донесе и отговорността да спазват графици, работно време, да овладяват нови полезни умения, да комуникират в екип. Началото беше трудно – изпълнено с много предизвикателства и вълнения, но те не се отказаха, за да ги видим днес по-усмихнати, по-уверени и по-общителни, отворени към нови знания и емоции.

Усилията им бяха забелязани от група студенти от Висшето училище по мениджмънт, доброволци от БмЧК и други представители на неправителствения сектор, които се превърнаха в инициатори на тази акция с кауза. Те се срещнаха в контекста на кратък курс по темите на дарителството и използването на популярния напоследък метод „краудфъндинг“ (колективно набиране на средства) за социални каузи, който бе организиран в рамките на проект „Култура на дарителството и социалното включване“ по програма „Еразъм +“. В продължение на обучението, те овладяха нови знания и умения за стартиране на благотворителни кампании, а в края му избраха конкретна кауза – именно осигуряването на незабравимо морско преживяване за тези 15 млади хора в неравностойно положение, чрез което да се подкрепи личностното им развитие и учене чрез преживяване - и съставиха план за изпълнението и популяризирането й.

Кампанията е в ход. Целевата сума е 1600 лв., която ще бъде достатъчна за осигуряване на транспорт Варна – Балчик- Варна, морска разходка с обезопасен плавателен съд и съвместен обяд за целевата група и 3-ма техни придружители. Значителна част от средствата са вече събрани с помощта на добри хора, припознали ползите от това начинание. Нужни са само още 500 лв. за успешен финал. Можете да подкрепите както целевата група, така и инициаторите на кампанията чрез дарение на https://platformata.bg/bg/kauzi/2087:nezabravimo-morsko-prezhivyavane-15-dushi-uvrezhdania/details/campaign.html до 11 август 2023г.