Уникална операция на дете с рядък тумор извършиха лекари от УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна

Животът

17-07-2023, 13:19

Снимка:

МУ - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Специфичността на случая се дължи на факта, че туморът е изключително рядък, особено в педиатрична възраст – съществуват само 8 научни съобщения за такава диагноза в световен мащаб.

Мултидисциплинарен екип специалисти от варненската университетска болница „Св. Марина“ осъществиха сложна операция на 9-годишно дете с рядък тумор на фаринкса. Уникалната интервенция бе ръководена от началника на Клиниката по ушно-носно-гърлени болести проф. д-р Николай Сапунджиев с участието на лекарите от клиниката доц. Георги Илиев и д-р Георги Давидов, както и екип от анестезиолози.

Детето е прието в Спешното отделение на УМБАЛ „Св. Марина“ с оплаквания от затруднено преглъщане, болки в гърлото и кървене. Насочено е към Клиниката по ушно-носно-гърлени болести, където след извършени множество изследвания е установен тумор в гърлото. Проф. д-р Николай Сапунджиев уточни, че хистологичният анализ е доказал изключително рядката диагноза шваном на фаринкса.

Специалистите в Клиниката по УНГ вземат решение за спешна операция. Труднодостъпната локализация на тумора в дълбочината на гърлото и рискът от кървене са били истинско предизвикателство за опериращия екип. Проф. Сапунджиев обясни, че поради необходимостта от осигуряване на нормален дихателен път на пациента е направена трахеостомия. След извършването на манипулацията става възможно и радикалното отстраняване на тумора. Операцията, продължила повече от 3 часа, е осъществена под микроскопски контрол, тъй като туморът обхващал труднодостъпна анатомична област, в която се преплитат важни нерви и рискови съдове.

По време на възстановителния период детето е оставено за наблюдение в УМБАЛ „Св. Марина“, където получава комплексна грижа от специалисти по образна диагностика, педиатрия, анестезиология и реанимация, гръдна хирургия и дерматология. То е изписано здраво и напълно възстановено.

Интердисциплинарният екип от специалисти има богат опит с хирургичните интервенции на дихателните пътища – повече от 15 години в Клиниките по анестезиология и УНГ в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна се провежда единственият у нас курс за оперативна намеса при затруднено дишане на пациентите.

Проф. Сапунджиев уточни, че специфичността на случая се дължи на факта, че туморът е изключително рядък, особено в педиатрична възраст – съществуват само 8 научни съобщения за такава диагноза в световен мащаб. Успешната операция е поредното доказателство за професионализма на специалистите в Клиниката по ушно-носно-гърлени болести към УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна.