Предстои ни нова порция „Африканска жега“

Новините

17-07-2023, 13:34

Снимка:

meteobalkans

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Очаква ни дълъг период на високи температури и сухо време, което ще повиши индекса на пожароопасност, особено над Дунавската равнина и Източна България.

През предстоящата седмица Балканите постепенно ще бъдат обхванати от мощен пренос на по-топла въздушна маса, която идва от Северна Африка. На много места се очакват стойности от около 37-40°С, а в Северна Македония, Сърбия, Гърция и Румъния до 41°С.

Очаква ни дълъг период на високи температури и сухо време, което ще повиши индекса на пожароопасност, особено над Дунавската равнина и Източна България. Очакваният сух период по текущи данни, ще е чак до края на месеца.

Времето ще бъде горещо с преобладаващи максимални температури между 35° и 38°С, а в някой райони в Тракия и Дунавската равнина около 40°С. Разбира се ще имаме и периоди на валежи и силни гръмотевични бури, но на изолирани места и то предимно процеси, идващи от Сърбия и Румъния.

Към края на третото десетдневие на юли, дори моделите прогнозират, че горещата въздушна маса ще се усили и реално температурите ще се повишат още, като очакваните максимални температури ще са между 39° и 45°С. Ако тази прогноза се сбъдне, 40 градуса по Целзий ще ни се сторят ниски! Разбира се с увеличаване на срока на прогнозата се появяват и числови грешки, като според нас тези прогнози няма да се оправдаят, съобщават от www.meteobalkans.com.