Пациент с тежка форма на хемофилия бе опериран успешно в УМБАЛ "Св. Марина" във Варна

Животът

19-07-2023, 15:30

Снимка:

МУ - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В медицинската практика операцията е рутинна. Това обаче не се касае за случаи на пациенти с нарушено кръвосъсирване, при които всяко действие на медиците може да доведе до кръвоизлив.

Пациент с тежка форма на хемофилия бе опериран успешно в Клиниката по ортопедия и травматология  в Университетската болница "Св. Марина" във Варна. В следствие на генетичното заболяването той е получил тежки контрактури  в колянните стави.  В медицинската практика операцията е рутинна. Това обаче не се касае за случаи на пациенти с нарушено кръвосъсирване,  при които всяко действие на медиците може да доведе до кръвоизлив.  Сложността на хирургичната интервенция е наложила сформирането на мултидисциплинарен екип от специалисти - ортопедии и хематолози, с ръководител проф. д-р Димитър Райков, началник на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ "Св. Марина"- Варна.

26-годишният пациент с хемофилия е приет в Клиниката по ортопедия и травматология със силни болки в долните крайници. Лекарите установяват артроза в напреднал стадий на дясната колянна става. Взимат решение за   операция, която ще предотврати    обездвижването на пациента и връщането му към нормалната физическа активност. Началникът на клиниката проф. д-р Димитър Райков обясни, че нетипичната проява на болестта в ранна възраст се дължи на честите кръвоизливи, причинени от основното му заболяване.

„Психологическият  профил на пациенти с хемофилия е много специфичен. Те изпитват силен страх от травма, тъй като тя може да причини кървене. Това е основната причина хора с подобно генетично заболяване да се обръщат към специалисти, едва когато болките им станат нетърпими, а качеството на живот рязко се е влошило“, обясни д-р Светослав Добрилов от Клиниката по ортопедия и травматология. Той допълни, че отделението разполага с изключително модерна апаратура, която свежда до минимум риска за пациента при  хирургична интервенция. Д-р Добрилов добави, че компютърната навигационна система позволява по време на самата операция да бъде измерена точната позиция на импланта и костните резекции. Загубата на кръв е минимална, а крайният резултат е да се постигне първоначалната анатомия на крайника преди паталогичните промени.

Прогнозите на специалистите са, че след операцията и провеждането на рехабилитация пациентът ще може да води пълноценен живот. 

Иновативното оборудване е въведено и при хирургични интервенции на хора без съпътстващи заболявания с цел бързина и още по-голяма прецизност.