По инициатива на Емил Радев евродепутати питат ЕК за нови мерки в подкрепа на хуманното отношение към животните

Новините

21-07-2023, 10:56

Снимка:

Varna utre

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Пряк повод за питането на варненския евродепутат е тревожната информация за случаи на изключителна жестокост към кучета в общинския приют за безстопанствени животни в Благоевград.

Евродепутати отправиха въпрос към Европейската комисия какви мерки се предвиждат в подкрепа на хуманното отношение към животните. Пряк повод за питането, което е по инициатива на зам.-председателя на Интергрупата за хуманно отношение и опазване на животните Емил Радев (ЕНП/ГЕРБ), е тревожната информация за случаи на изключителна жестокост към кучета в общинския приют за безстопанствени животни в Благоевград.

С искане за писмен отговор членовете на ЕП настояват Комисията да разясни кога ще предложи всеобхватно европейско законодателство относно хуманното отношение към домашните любимци — кучета и котки. Поставят се въпроси и за съществуващите и планирани от ЕК мерки за подобряване на положението, свързано със защитата на четириногите. В мотивите си евродепутатите посочват, че гражданите на ЕС отглеждат приблизително 60 млн. кучета и 64 млн. котки, но все още липсва специално европейско законодателство, което да защитава благосъстоянието на тези домашни любимци и те, за съжаление, лесно стават „жертви на небрежност, изоставяне, малтретиране и дори убийство — много често по особено жесток и нехуманен начин”.

С въпросите си до Комисията евродепутатите търсят информация и за ресурсите, вложени в изграждането и поддръжката на приюта в Благоевград, и дали те са били използвани по предназначение, особено ако финансирането е осигурено от ЕС.

Скандалният случай, станал известен преди няколко дни, доведе до ареста на общински служители, за които има данни, че вместо да се грижат за кучетата в приюта, многократно са ги упоявали и малтретирали и неправомерно са ги извозвали до съседни общини, където са оставяни безпомощни и обречени на сигурна смърт.

Аргументирайки въпросите си до ЕК, евродепутатите отчитат образуваното вече досъдебно производство в Благоевград и напомнят, че страната ни е криминализирала жестокостта срещу гръбначни животни в своя Наказателен кодекс и е една от първите в ЕС, създала звено за зоополиция. Въпреки това случаите на насилие и жестокост над животни и особено над кучета не намаляват, се изтъква с тревога в мотивите.