По-малко са туристите на Черно море това лято

Туризъм

23-07-2023, 11:27

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Почти 15% ръст на парите, които чужденците ще похарчат у нас тази година, по-малко обаче са българските летовници на морето, отчитат от Министерството на туризма.

Водещи фигури от туристическата индустрия и експерти обсъдиха предизвикателствата пред бранша тази година. Очаква се тази година чуждестранните туристи да изхарчат повече у нас, сезонът обаче по отношение на българските е много труден сочат данните на Министерство на туризма.

"Наистина това, което проследяваме в Министерство на туризма, е че тази година има относително по-малко българи за същият период спрямо миналата, но светът се отвори, българинът обича да пътува не можем да го спрем. Това, което обаче тази година се забелязва е че през лятото се пътува не само към морето, а и към вътрешността на страната и това една от целите на Министерството на туризма, да покажем, че има различни видове туризъм", каза зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева.

Браншът у нас показва завидни резултати за възстановяване след пандемията, но трябва да се работи повече по отношение на развиването на различни видове туризъм, сподели директорът на една от най-влиятелните организации по отношение на туризма Джулия Симпсън, която бе специален гост на събитието.

"Хубавата новина за пътуванията в туризма е, че ще се увеличат двойно, което означава, че има чудесни възможности за инвестиции и това е огромна възможност за страната. Мисля че правителството трябва да се насочи към това да се направи голям бранд България, за да могат хората да знаят и научат за тази красива държава. Снощи пристигнах  в София и никога не бях виждала толкова красив град, сега съм в Правец, в планината и мога да кажа, че природата е много красива, но до колко светът знае, че това съществува? Хората смятат, че България е място където има Черно море, ски курорти, но не знаят нищо за СПА туризма у вас, а вие имате толкова много минерални извори, и  много от туристите не знаят за това. За мен България е едно скрито съкровище. Но не трябва да бъдете скрито съкровище, трябва да бъдете много по-открити и да показвате какво имате", заяви тя.

В рамките на форума участниците дискутираха и за дигиталната трансформация в областта на туризма, както и опростяването на процедурите за издаване на визи, което определиха като ключов фактор за развитието.

"И фактът, че ЕК прие тази директива, в която за всички държави членки на ЕС до 5 години ще бъде задължително да се включат в платформа на комисията, за да се издават визи, показва че трябва да се възползваме и да се мисли в тази посока и е хубаво България. В момента имайки редовно правителство трябва да се помисли за тази стъпка, защото достъпа до нашата прекрасна държава от международни туристи извън ЕС не е много лесен благодарение на визовия режим", каза бившият министър на туризма Николина Ангелкова.

И още от изследването - очаква се тази година 10% от българската икономика да са в сектор туризъм, а за същия период да има над 360 000 работни места.