Древният Марцианопол отново възкръсна с много зрелища и адреналин (СНИМКИ)

Варна Лайф

23-07-2023, 12:33

Снимка:

Община Девня

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Ако през останалата част от годината сме лекари, моряци, шофьори или хлебари, днес всички сме римляни.“ С тези думи кметът на Девня Свилен Шитов, също екипиран с римска тога, обяви началото на фестивала.

В пресечна точка на няколко епохи се превърна за пореден път фестивалът „Марцианопол - животът в Древния град“. В събота скити, даки и римляни в пълно бойно снаряжение се събраха от всички краища на България и съседна Румъния в Античния амфитеатър в Девня за седмото издание на фестивала.

Заедно с групите за исторически възстановки Via Preatoria, „Авитохол“, „Антична Тракия”, „СИТАЛК“, Ludus Traex, „Мадарски конник“, „Величие“ и Asociatia Culturala Tomis, гостите на събитието също имаха шанс да се потопят в атмосферата на античността, като облякоха римски роби и се закичиха с венци, които община Девня беше осигурила за публиката.

„Девня е скромен, но достоен наследник на Марцианопол и този фестивал е уважението и почитта, които даваме всяка година на хората, превърнали това място в истински притегателен център за цялата околност. Ние сме се събрали обаче не просто да покажем живота преди две хилядолетия, тук сме, за да научим нещо ново, да почувстваме вълнението на арената, да се възхитим на хубавата музика. Ако през останалата част от годината сме лекари, моряци, шофьори или хлебари, днес всички сме римляни.“ С тези думи кметът на Девня Свилен Шитов, също екипиран с римска тога, обяви началото на фестивала.

За поредна година хиляди зрители се потопиха в магията на битките на римските легиони, притаяваха дъх по време на гладиаторски дуели и екстремната езда на участниците във фестивала. Дивяха се на уменията на майсторите на древни занаяти, наслаждаваха се на музиката на дуо KsANa и гласа на античните инструменти, представени от дует „Фрея“.

Съвсем в стила на Древния Рим, фестивалът даде на зрителите хляб и зрелища. Наред с атрактивната програма, гостите имаха шанс да се включат в състезанието по скоростно надяждане „Римски чревоугодник“, а победителят в него си тръгна с награда от 100 лв.

Вечерта на сцената забиха изпълнителите от група „Хоризонт“, а след най-любимите хитове на българския рок огненото шоу на клуб „Дивинитас“ озари небето над античния Марцианопол и сложи край на фестивала. Древният Марцианопол отново се завърна в античността – до следващата година и следващия фестивал.