Запечатаният цех за сладолед с констатирани нарушения във Варна е продължил да работи

Животът

23-07-2023, 12:46

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

БАХБ извършва в момента засилени проверки за качеството на сладоледа, който се предлага на открити щандове през лятото.

Собственикът на производствен цех за сладолед във Варна, който беше запечатан от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) заради констатирани нарушения при производството на сладолед, е продължил да работи. Това съобщи пред Нова телевизия д-р Златина Димова, директор на ОБДХ-Варна. При първата проверка инспекторите са констатирали използването на суровини с изтекъл срок на годност, личните здравни книжки на персонала не са били подновявани според изискванията, не са взимани проби за анализ от продукцията и на практика няма сигурност за този продукт, който се произвежда и реализира на пазара, дали е безопасен за потребителите, коментира Димова.

След две заповеди за затваряне, на 19 юли, със съдействието на „Икономическа полиция”, обектът е посетен, но не е осигурен достъп”, обясняват още от ОДБХ - Варна. „Това е престъпление по Наказателния кодекс и ние сме предприели съответните действия с писмо до другите отговорни институции”, допълва д-р Димова.За нарушителите са предвидени глоби започващи от 2000 лв.

Българската агенция за безопасност на храните (БАХБ) извършва в момента засилени проверки за качеството на сладоледа, който се предлага на открити щандове през лятото. Инспекции се провеждат и в производствени цехове и обекти за продажба. Следи се дали се спазва технологичният процес, параметрите на пастьоризация, закаляване и съхранение на сладоледа, етикетиране, състав и алергени, ако има такива.