Даниел Митов: Служебният кабинет трябва да се премахне от Конституцията

Новините

23-07-2023, 20:05

Снимка:

Varna utre

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Отдавна сме се съгласили с ПП-ДБ, както и с ДПС, че промени в Конституцията трябва да има.

Това заяви в предаването "На фокус с Лора Крумова" по NOVA варненският депутат от ГЕРБ – СДС Даниел Митов. Какви ще бъдат те, разбира се, е въпрос на преговори, на по-обширен дебат", допълни той. „Когато става въпрос за служебните кабинети, съм твърдял, още откакто президентът започна да злоупотребява с едноличната си власт, че институцията трябва да се премахне от Конституцията. Има обаче и друга теза, която твърди, че може би е добре да се запази, но парламентът да не се разпуска", подчерта Митов.

По думите му в практиката е доказано, че със служебните кабинети може да се злоупотребява. "Президентът Радев го доказа. Даже в момента, толкова му хареса да управлява, че сега ще участва в местните избори. Той ще си издига кандидати, дали това ще са бивши областни управители, които е назначал през служебните кабинети, дали ще са общински съветници или бивши министри, няма никакво значение. Но това е неговият път отново към някаква реална власт, несъобразена с рамките, които му отрежда тази Конституция, така че да може да си прокарва собствените си тези и политики", допълни още депутатът. 

Митов коментира и поведението на властите в Скопие, което, по думите му, е такова "сякаш нямат никакво намерение да стават член на ЕС". Той изрази надежда, че все пак промените в Конституцията на РСМ, които пряко засягат България, ще получат подкрепа в парламента в близко бъдеще. „Има преговорна рамка, одобрена от Съвета на ЕС, под нея са се подписали и властите в Република Северна Македония, така че е ратифицирано", посочи още Даниел Митов.