МФ ще предложи 9% ДДС за туроператори и хотели и за 2024 г.

Туризъм

24-07-2023, 12:34

Снимка:

Varna utre

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В момента големите чужди туроператори и хотелиерите договарят цените за сезон 2024 г. по Българското Черноморие.

Министерството на финансите ще предложи да се запази ниският ДДС от 9% за туроператори и хотели и през 2024 г. Рамката ще залегне в подготовката на държавния бюджет за следващата година. По този начин ще продължава да бъде стимулиран туризмът, който пострада от пандемията и от войната в Украйна, обясниха от Министерството на туризма. Големите чужди туроператори поискаха наскоро запазване на ставката от 9% на ДДС за туризма в бюджета за 2024 г. по време на среща с министъра на туризма Зарица Динкова.  

Засега от ведомството на министър Асен Василев не уточниха дали ще се запази ДДС от 9% за ресторанти, фитнес центрове, СПА услуги и др., за които ставката беше намалена от 20% по време на пандемията от Ковид-19. Нагласите на финансистите са, че ДДС за ресторанти и другите услуги трябва да се върне на 20% през 2024 г.

В момента големите чужди туроператори и хотелиерите договарят цените за сезон 2024 г. по Българското Черноморие. Същото се отнася и за зимния сезон 2023/2024 г. „За нас е важно да има хоризонт за една година напред с цел предвидимост. В момента не е добре да се вдига ДДС за туроператори и хотели, защото България не се е възстановила като туристическа дестинация и е най-засегнатата от войната в Украйна“, заяви за TravelNews Иван Грошев, председател на Асоциацията на инкаминг агенциите и управител на "МТС България“, която компания представлява британския туроператор Jet2holidays и германския FTI у нас.