В УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна извършиха рядка операция на мъж с карцином

Животът

24-07-2023, 17:40

Снимка:

УМБАЛ "Света Марина"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Интервенцията бе извършена с помощта на последно поколение роботизирана система Da Vinci Xi.

Лекарите от Първа клиника по хирургия към УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна извършиха рядка операция на 35-годишен мъж с карцином на ректума и съпътстваща за фамилна аденоматозна полипоза (ФАП).

Интервенцията бе извършена с помощта на последно поколение роботизирана система Da Vinci Xi, като бе премахнато цялото дебело и право черво, заедно с аналния канал, поради ниската локализация на карцинома.  

Благодарение на уникалните възможности на системата Da Vinci Xi, интервенцията бе извършена по безкръвен път чрез шест малки отвора на коремната стена, като при класически отворен способ се осъществява чрез голям разрез на целия корем.  Освен по-малката травма за пациента, други предимства на робот-асистираните операции включват възможностите за раздвижване и прием на течности в рамките на първите 24 часа след операцията. Тази съвкупност от ползи водят до по-бързо възстановяване на пациента и възвръщане към рутинни ежедневни дейности.

Фамилната аденоматозна полипоза е рядко срещано генетично унаследено заболяване, което засяга дебелото и правото черво.  Този синдром включва развитие на стотици аденоматозни полипи, което неизбежно може да доведе до развитие на ракови образования по протежение на засегнатите участъци. Заболяването може да бъде диагностицирано чрез специфичен набор генетични изследвания, които могат да бъдат извършени в Лабораторията по медицинска генетика към УМБАЛ „Св. Марина“- Варна. Към изследванията се препоръчва извършването и на профилактична фибро-колоноскопия, която да докаже наличието на болестта и при наличие на съмнение за участъци с рак на дебелото черво да бъде извършена биопсия.

Интервенцията с роботизираната система Da Vinci Xi бе извършена от хирургичен екип- проф. д-р Никола Колев, доц. д-р Александър Златарор и д-р Тургай Калинов, анестезиолози д-р Живко Желязков и д-р Здравка Иванова и медицински сестрински Росица Венкова и и Ани Кателиева.

Екипът на Първа клиника по хирургия препоръчва лекарска консултация при наличие на алармиращи симптоми или при данни за наличие на злокачествен процес в семейството. УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна е комплексен диагностичен, лечебен и онкологичен център, където пациентът могат да получат цялоствен план за лечението на доброкачествени и злокачествени заболявания.