Илин Димитров: Летният туристически сезон започна колебливо, в момента протича нормално

Туризъм

25-07-2023, 10:47

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Ако нямаме негативни послания и работим заедно, ще имаме успешен туризъм.

„Летният туристически сезон започна колебливо, но в момента протича нормално. Оптимист съм за сезона... Ако нямаме негативни послания и работим заедно, ще имаме успешен туризъм. Но ако държава, НПО сектор, образователни институции и бизнес не работят заедно, няма как да имаме успех. Необходими са добро отношение към туристите, стимули към туроператорите и по-малка административна тежест върху сектора“.

Това каза пред БНР Илин Димитров, секретар по туризма, образованието и културата в президентството, бивш служебен министър на туризма, бивш председател на парламентарната комисия по туризма като депутат от ПП.

Заради разрушаването на язовир „Нова Каховка“ в Украйна много туристи от Румъния и България са отменили резервациите си.

„Кампанията около случая беше много мръсна, кална и подла, имаше хиляди заглавия за проблемна вода, а водата е чиста. Много бързо бяха анулирани резервации, защото хората се уплашиха. В момента секторът е много чувствителен. Много от хотелите работят с онлайн букинг платформи, през които - при анулиране на резервация, не се дължи неустойка или глоба. Когато загубихме туристите, възстановяването ще бъде трудно. Кампанията можеше да бъде по-оптимална и да съобщим по-навременно в медиите, че водата е чиста. Доверието ще се възстанови трудно“.