„Каритас“ провокира въображението на деца от Украйна

Животът

25-07-2023, 14:22

Снимка:

Хуманитарен център „Каритас“ Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Хуманитарният център във Варна оказва и различен вид подкрепа за настаняване, за образование и за достъп до трудовия пазар на бежанците от войната.

Как се рисува морски пейзаж с акварели и колко е различно, ако е с моливи? Украинско знаме или бряг с пясък и море? 40 деца на бежанци от войната в Украйна се включват в летни артистични и образователни занимания, провеждани в Кранево и Златни пясъци от специалисти на  Хуманитарния център на „Каритас“ във Варна. Инициативата е част от подкрепата, която мрежата на „Каритас“ в България оказва със съдействието на Католически служби за помощ.

Програмата на заниманията осигурява забавления за децата, провокира тяхната креативност и ги насърчава да практикуват български език в неформална среда. През това време техните родители и настойници могат да отдъхнат, да се погрижат за себе си или да използват освободеното време, за да си търсят заетост.

Освен групови занимания за децата, Хуманитарният център на „Каритас“ във Варна оказва и различен вид подкрепа за настаняване, за образование и за достъп до трудовия пазар на бежанците от войната. Всеки, който има нужда, може да посети центъра, който се намира в Двореца на културата и спорта във Варна на бул. „Княз Борис Първи“ 115, пети вход, или да се обади на тел. 0882805867.

Хуманитарният център на „Каритас“ във Варна е инициатива на Русенската католическа организация „Каритас“, която действа на територията на цяла Северна България и оказва помощ на най-нуждаещите се хора. Само от началото на годината досега, в региона на Варна „Каритас“ е оказала подкрепа на близо хиляда бежанци от войната в Украйна, благодарение на партньорството си с различни международни донори и институции. Така католическата организация е достигнала на практика до един от всеки десетима бежанци от войната, намерили убежище във Варненско.