Емил Радев: Прилагаме всички правила на Шенген, но сме лишени от ползите, които дава

Новините

25-07-2023, 14:35

Снимка:

Пресцентър Емил Радев

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Това коментира при срещата си с членове на организацията на ГЕРБ във варненския район „Одесос” евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ.

От години прилагаме шенгенските правила, но заради вътрешнополитически проблеми на други държави членки сме лишени от ползите, които дава членството в европейското пространство без гранични проверки. Това коментира при срещата си с членове на организацията на ГЕРБ във варненския район „Одесос” евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев.

Той увери, че темата за присъединяването на България и Румъния към Шенген e част от дневния ред на Европейския парламент, като припомни гласуваните резолюции и разгледаните български петиции, които миналата седмица бяха оставени отворени с вота на всички политически групи. Евродепутатът цитира и позицията на експерти, изказана пред комисиите на ЕП по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и по петициите, според която липсата на решение за приемането ни в Шенген дава основания да се внесе иск в Съда на ЕС.

„Испанското председателство е решено да постави въпроса за пълноправното ни членство, така че той да получи своето решение в Съвета още до края на тази година. Европейската комисия също полага усилия, като най-после направи важна крачка напред и за премахването на Механизма за сътрудничество и проверка в областта на правосъдието и вътрешния ред. За България той не работи от 2019 г., но формално не е свален и Нидерландия го използва като аргумент срещу приемането ни”, разясни Емил Радев.

„Когато стоките за Унгария например не влизат през пристанищата във Варна или Констанца, а заради граничните проверки маршрутът им минава през пристанище Амстердам, бариерите за присъединяването на към Шенген се отразяват пряко и на нашата конкурентоспособност”, заяви Емил Радев в отговор на поставените въпроси относно икономическите интереси зад решението на Австрия и Нидерландия. „Чакането по границите генерира загуби за редица сектори като транспорт, логистика, туризъм. Само превозвачите ни губят над 150 млн. евро годишно”, отбеляза евродепутатът и допълни, че се нанасят сериозни вреди и на околната среда.

Той подчерта, че несправедливите двойни стандарти, заради които България и Румъния вече 12 години остават извън Шенген, насаждат евроскептицизъм. Като причина за антиевропейските настроения у нас Емил Радев определи и политическите спекулации относно членството в еврозоната. Евродепутатът изрази мнението, че е необходимо да се проведе разяснителна кампания, която да тушира неоправданите страхове и фалшивите новини по темата.

„При тази инфлация и бюджетния дефицит, които имаме, е рано да говорим за влизане в еврозоната. За разлика от други държави членки, обаче имаме привилегията да знаем при какъв курс на еврото ще влезем в т.нар. „клуб на богатите”. Членството в него ще даде повече сигурност на банковата ни система, ще допринесе за привличането на инвестиции, а чрез тях и за повишаването на доходите, ще доведе до намаляване на лихвите по кредитите”, коментира Емил Радев и даде за пример Хърватия, която влезе в еврозоната само преди няколко месеца.

„Няма негативи от членството ни в ЕС – винаги сме давали ¼ от това, което получаваме, но за съжаление, през последните години работата по европейските програми буксува и в момента не сме усвоили и 4% от Плана за възстановяване и устойчивост, а ни остават още 2 години за работа по него”, отчете евродепутатът, отговаряйки на въпроси за европейското финансиране, което се осигурява за страната ни.

В рамките на вчерашната среща в район „Одесос” той запозна присъстващите и със законодателните досиета, по които работи в ЕП. Специално внимание обърна на затягането на правилата в ЕС за противодействие на прането на пари и финансирането на тероризма, както и на предвижданите мерки за по-ефективен контрол върху вноса, износа и транзита на огнестрелни оръжия, техните основни компоненти и боеприпаси.