Частна зоологическа градина е вероятен причинител на отпадните води срещу Първа буна

Животът

26-07-2023, 16:03

Снимка:

Varna utre

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Това е установила проверка, разпредена от областния управител Марио Смърков, във връзка с получен сигнал от граждани и публикации в медиите за замърсяване в района.

Частна зоологическа градина в Морската градина генерира големи количества отпадни води и изпражнения, за които не е ясно къде и как се депонират. Те се явяват най-вероятният причинител на замърсяването с фекални води на морския плаж, в района на Първа буна, във Варна. Това е установила проверка, разпредена от областния управител Марио Смърков, във връзка с получен сигнал от граждани и публикации в медиите за замърсяване в района. 

Става въпрос за северната страна на кръговото движение, разположено срещу Първа буна, където бе констатиран разлив на отпадни води, които по гравитачен път се вливат в близкия залив. Разливът не е постоянен, а на определени периоди от време, а миризмата е "със силно изразен животински характер (миризма с високи концентрации на азот). Визираната миризма на животински изпражнения и урина е констатирана и до канализационната шахта, разположена срещу сградата на Природонаучния музей във Варна", посочват от Областна управа. 

От там уточняват, че сградата на Природонаучния музей, както и голям участък от историческото ядро на Морската градина, е предоставен безвъзмездно за управление на Община Варна. В северозападната част на заградения участък се намира Контактен парк, представляващ частна зоологическа градина, в която се отглеждат голямо количество животни: кози, понита, зайци и други. Животните ежедневно генерират големи количества отпадни води и изпражнения, за които не е ясно къде и как се депонират, и които се явяват като най-вероятният причинител на гореописаното замърсяване, пишат още от Областна администрация-Варна. 

Предприети са действия по изясняване от компетентните институции, сред които Община Варна, РИОСВ и други: на какво основание е заградена голяма част от Морската градина, в района на Природонаучния музей; кой е дал разрешение на частно дружество да изгради и оперира частна зоологическа градина в изключителната държавна собственост; как се отглеждат гореописаните животни и къде се депонират отпадъците, които те генерират.

Обществеността ще бъде информирана за резултата от предприетите действия, допълниха от Областната администрация.