Три дни джаз в Археологическия музей

Мисия Варна

28-07-2023, 11:23

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В продължение на три 28, 29 и 30 юли ще има по два концерта, с началният час 20,30 ч.

Международният джаз фестивал „Варненско лято“, който се реализира с финансовата подкрепа на Фонд „Култура“ към Община Варна, започва на 28-ми юли от 20,30 ч. в Английския двор на Археологическия музей. В продължение на три 28, 29 и 30 юли ще има по два концерта, с началният час 20,30 ч.

В деня на откриването първият концерт е на Александър Логозаров трио в състав Александър Логозаров – китара, Борис Таслев – контрабас, Васил Вутев – барабани. Вторият концерт е на Montuno, в състав Краси Желязков – тамбура и синтезатор, Арнау Гарофе (Испания) – саксофон и флейта, Павел Цонев – клавишни, Радослав Славчев-Riverman – бас китара, и Ленос Русос (Кипър) – барабани. Музиката на музикантите обединява български фолклор и джаз.

На 29 юли първият концерт е на Васил Спасов трио. Възпитаник на Berklee College of Music, с множество участия във всички големи фестивали, клубове, радио и телевизия, с концерти в САЩ, Франция, Италия, Белгия, Нидерландия, Австрия, Германия, Кувейт, Китай и др. В трио участват и Михаил Иванов – контрабас, и Атанас Попов – барабани. Вторият концерт е на Life Aquatic от Виена (Николаус Холер – саксофон, Рафаел Кофер – китара, Виктория Кирилова – контрабас, Матти Фелбер – ударни).

В последния фестивален ден на 30-ти юли първи на сцената ще излязат Classic Impro трио, в което Георг Брайншмид събира някои от най-големите европейски музиканти. Бени Шмид е един от водещите световни класически цигулари и в същото време страхотен импровизатор и джаз изпълнител. Антони Дончев е брилянтен многостилов пианист, импровизатор и композитор. А Георг Брайншмид е уникален бас виртуоз и композитор от Виена, Австрия, също от класическите музикални среди. Репертоарът им се състои от композиции на Брайншмид и Дончев, както и от класически композитори като Бах, Вивалди, Фриц Крайслер, Курт Вайл и др. Финалният концерт ще е на Франческо Беарзати – POST ATOMIC ZEP – Франческо Беарзати – саксофон, Данило Гало – електрически бас и Стефано Тамборино – барабани.