РИОСВ – Варна: Частният зоокът не е причинител на отпадъчните води срещу Първа буна

Животът

28-07-2023, 17:40

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Установено е, че от отглеждането на декоративните домашни животни не се формират отпадъчни води.

Във връзка с подадени в РИОСВ-Варна сигнали, за нерегламентирано изхвърляне на отпадъчни води на крайбрежната алея в гр. Варна при Първа буна и наличие на неприятни миризми, на 19.07.2023 г. е извършена проверка на място от експерти на РИОСВ-Варна. При проверката е установено, че в резултат от нарушена цялост на частен канализационен тръбопровод, обхващащ отпадъчните води от заведенията, разположени на крайбрежната алея от страната на Приморски парк е допуснато изтичане на отпадъчни води по уличното платно. Липсва около 1,5 м от канализационния тръбопровод. При проверката не е установено заустване на отпадъчни води в морето.

Дадено е предписание, целостта на канализационния тръбопровод да бъде възстановена, което е изпълнено и изтичането на отпадъчни води по уличното платно е преустановено.

По повод излезли публикации в медиите, твърдящи, че изтичането на отпадъчни води е от частна зоологическа градина в двора на Природонаучен музей, разположен в Приморски парк, гр. Варна, днес е извършена проверка в обекта. Установено е, че от отглеждането на декоративните домашни животни не се формират отпадъчни води. Торовата маса, която се образува се използва за наторяване на земеделски земи. Дадено е предписание да се представят в РИОСВ-Варна документи, удостоверяващи предаването на торовата маса.

Съгласно изискванията на Наредбата за условията и реда за лицензиране на зоологически градини, на лицензиране не се подлагат заведения излагащи пред публика, породи домашни животни.