Бранимир Балачев: Няма да допуснем компромиси в Бюджет 2024 по отношение на инфраструктурните проекти

Новините

29-07-2023, 15:10

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Недопустимо е да се въвежда ограничение в броя на кметските мандати, коментира още народният представител от ГЕРБ/СДС.

Компромисите, които допуснахме с Държавния бюджет за тази година, няма да бъдат допуснати за бюджета догодина, особено по отношение инфраструктурни проекти, като автомагистралите „Хемус“ и „Черно море“. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ варненският депутат от ГЕРБ/СДС Бранимир Балачев, като добави, че очаква много по тежки дебати през есента по отношение макрорамката за 2024-та.

Според Бранимир Балачев, за тази година в бюджета има буфери, които могат да компенсират евентуална по-ниска събираемост: „Тези буфери са ще дойдат от парите, които ще бъдат иззети от някои търговски дружества, най-вече в сферата на енергетиката. Най-вероятно ще останат неизразходвани средства и от капиталовата програма, която е за 670 милиона лева“.

Бранимир Балачев подчерта, че голяма част от промените в бюджета, относно увеличение на парите за заплати, са се случили благодарение на ГЕРБ/СДС.

Народният представител каза, че е предложил в план-сметката на държавата за тази година да бъдат включени около 200 милиона лева за новата Съдебна палата във Варна, но „предложението не намери подкрепа сред моите колеги. „Против“ гласуваха и повечето варненски депутати от ПП/ДБ. Получих подкрепа само от „Възраждане“.

Недопустимо е да се въвежда ограничение в броя на кметските мандати, коментира още Бранимир Балачев. Според него тази идея най-вероятно ще отпадне от проекта за промени в Конституцията особено предвид факта, че и от ДПС са против. „През есента предстои сериозно обсъждане на предложенията за промени. Някои могат да отпаднат, а други да бъдат приети или отхвърлени след провеждането на референдум. Според мен, е сигурно само, че предстои разделяне на Висшия съдебен съвет, останалите предложения тепърва внимателно ще се обсъждат“, каза още Бранимир Балачев.