Опознайте света на глухите и жестовия език с романа „Честно казано“

Животът

30-07-2023, 08:30

Снимка:

Алея на книгата

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Събитието е в рамките на Алея на книгата, коорганизирано от издателство „Лемур“, със специалното участие на представители на Районната организация на глухите – Варна.

Заповядайте на 31 юли (понеделник) от 18:00 часа в Литературен кът към Алея на книгата – Варна (Морска градина до слънчевия часовник), за да научите повече за жестовия език и общността на глухите в България и по света!

Събитието е вдъхновено от романа „Честно казано“ от Сара Нович и е част от културната програма на Алея на книгата – Варна. Специално участие в срещата ще вземат представители на Районната организация на глухите в града.

По време на срещата ще бъде осигурен превод от и на български жестов език.

„Честно казано“ от Сара Нович е роман, който следва година на разтърсващи, житейски, професионални, семейни и романтични промени в живота на една директорка и нейните ученици в американско училище за глухи. История за жестовия език и живота на глухите хора, за изолацията и несправедливостта, за първата любов и загубата и най-вече за постоянството, дързостта и радостта от живота.

Книгата е бестселър на New York Times, Книга за месец април на литературния клуб на Рийз Уидърспун и влиза в номинациите за Goodreads Choice Awards 2022. Освен въздействаща художествена история, в „Честно казано“ са включени и множество интересни факти за жестовия език и общността на глухите. Още с излизането си у нас романът успя да насочи фокуса на българските читатели към тези теми и се надяваме, че с настоящото събитие ще спомогнем българският жестов език да получи още по-голямо внимание. В тази мисия ще ни помогнат гостите от РО на глухите във Варна.

Очакваме ви на 31 юли от 18:00 часа в Литературен кът към Алея на книгата – Варна!