Шейх Рашид бин Ал Халифа от Бахрейн на частно посещение в България

Животът

01-08-2023, 15:41

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Получи за подарък картина на Красен Кралев.

Негово превъзходителство шейхът на Бахрейн Рашид бин Ал Халифа беше на частно посещение в България по покана на своя личен приятел и съветник – международният арт дилър и куратор Стефан Стоянов.

Стоянов работи с бахрейнския художник вече повече от 7 години. Целта на посещението на Негово превъзходителство в страната ни е да обогати личната си колекции с нови творби на съвременното българско изкуство. Рашид е един от най-големите колекционери в Близкия изток и вече в колекцията му имаше творби на български автори – една от картините на младата и талантлива художничка Миряна Тодорова. Шейхът получи подарък от Стефан Стоянов картина на Красен Кралев.

Бившият министър на младежта и спорта вече има зад гърба си 4 изложби със собствени творби – в София, Варна и Пловдив. Първата от тях беше през 2017 г.

"За мен е истинска чест, че Негово превъзходителство дойде в България и заедно успяхме да направим сериозна обиколка на българските музеи и галерии. Той е възхитен от страната ни, както и от безспорния талант на родните художници“, обясни Стефан Стоянов.

Шейх Рашид не остана равнодушен към българските творци и купи  няколко картини и рисунки на Миряна Тодорова за своята колекция, както и фотографии на Калин Серапионов и картина на Нина Русева. Негово превъзходителство покани лично един от най-известните български графици Людмил Георгиев, Красен Кралев и останалите творци на едномесечна резидентна програма в Бахрейн, която ще бъде организирана от неговата фондация RAK Art Foundation

Стефан Стоянов е куратор на последната самостоятелна изложба на художника „Първа светлина“ подредена в изложбения център „Гайдар Алиев“ в столицата на Азърбейджан. Най-новите инсталации на бахрейнския художник, включени в тази експозиция могат да бъдат видяни от публиката до 10 септември 2023 г.

За автора:

Негово превъзходителство шейх Рашид бин Халифа Ал Халифа е роден през 1952 г. и учи изкуство и дизайн в Hastings College of Art and Design, Съсекс, Англия. Започва творческата си кариера с пейзажна живопис, но в последствие творчеството му се променя сходно с промените в живота и заобикалящата го среда. Фигуративните, ефимерни маслени картини от 80-те години се трансформират в абстрактни форми през 90-те години, което позволява на Рашид да експериментира с други материали и повърхности, като например характерното за него „изпъкнало платно". В новото хилядолетие Рашид започва да абстрахира в по-голяма степен творбите си, като премахва детайли и адаптира различни текстури на повърхността. От 2010 г. насам алуминият се превръща във фокус на работата му, като първо използва гланцова лакова боя върху гладката му фасада, а след това се съсредоточава върху емайла, което води до много по-минималистичен подход в творчеството му.

Рашид Ал Халифа е участвал в множество международни изложби, панаири на изкуството и биеналета, сред които: Tesselate, Mario Mauroner Gallery, Виена, Австрия (2021); Rashid Al Khalifa, Opera Gallery, Дубай, ОАЕ (2021); Transverse Wave, me Collectors Room, Берлин, Германия (2019), Penumbra, Saatchi Gallery, Лондон (2018); Moscow Biennale, Москва, Русия (2019); Contemporary Istanbul, Истанбул, Турция (2019, 2021); SCOPE, Miami Beach, Маями, САЩ (2021); Art Brussels (2022); Art Geneve (2023) и др.

Изтъкнат художник и уважаван колекционер, Негово превъзходителство шейх Рашид бин Халифа понастоящем е председател на Националния съвет по изкуствата на Бахрейн. Той отдавна се смята за меценат и ревностен поддръжник на изкуството, а през 2020 г. създава фондация RAK Art Foundation с намерението да предостави платформа и възможности на изгряващи художници и творци, както и да направи колекцията си от международно съвременно изкуство (изложена на територията на фондацията) достъпна за обществеността.