Пристанище "Карантината" получи удостоверението за транспортна годност

Мисия Варна

02-08-2023, 14:51

Снимка:

Община Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Вече всичко е готово. Имаме удостоверение за годност. Дори вече има и лодки там, каза кметът Портних.

Удостоверение за експлоатационна годност получи рибарското пристанище "Карантината" от министeрството на транспорта, с което се увеличава броя на плавателните съдове от 43 на 84, съобщи на пресконференция днес кметът на Варна Иван Портних. Той посочи още, че са възстановени проектните дълбочини и в него могат да влизат и акостират плавателни съдове с газене до 1.5 метра. 
Внесено е предложение до Общинския съвет таксите за пристанището да бъдат намалени, с цел подкрепа рибарския сектор.

За рибарско пристанище „Варна“ /бившето на "Рибни ресурси“/ е приключена обществената поръчка за укрепване, подписан е договор с избрания изпълнител и ще стартират дейностите за ремонт в най-скоро време, каза още Иван Портних. По думите му на първия етап ще се ремонтират съществуващите кейови места за рибарските кораби, като междувременно те ще могат да спират на пристанище Карантината. Предвидено е и разширение с още пет кейови места, за общо десет плавателни съда. 
Работим активно по замразен доскоро проект за нова лодкостоянка и слипове на територията на Острова между Аспаруховия мост и стария канал, допълни кметът. 

По думите му, по този начин на 100% ще е реализиран капацитет на съществуващите риболовни кораби. Това е част от концепцията за отваряне на Варна към морето, която предлага все повече възможности и добри условия за професионалните и за любители риболовци, каза Портних. 

Рибарското пристанище „Карантината“ ще стане и културна сцена. На 8 август на панорамната тераса ще се проведе „Sounds of the Free Breeze “ – концерт на открито с млади музиканти от различни европейски страни, които участват в менторска програма в рамките на Международният музикален фестивал „Варненско лято“, в партньорство с Международната музикална академия "Орфеус" от Виена. Един от менторите на проекта е Марио Хосен. Проектът Sounds of the Free Breeze се реализира с финансовата подкрепа на проект MusicAire (An Innovative Recovery for Europe), съфинансиран от Европейския съюз, каза Портних. 

Подобни проекти показват синергията и интегрирането на културните проекти, и съчетаването им с туристическия продукт, те се реализират на изнесени локации – в курортните комплекси, в случая на рибарското пристанище, каза още кметът. Той припомни, че в зоната на Аспаруховия плаж се случват прекрасни събития като джаз фестивала и фестивала за късометражни филми.