Рекорд по участие очакват организаторите в Плувен уикенд 2023

Спорт

02-08-2023, 15:06

Снимка:

ПСК „Черно море”

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

На 5 и 6 август ще се проведе най-голямото плувно събитие на Варна през лятото.

24 часа преди  затваряне на онлайн платформата в стартовия лист имаше 201 плувци от България, Белгия, Турция, Великобритания, Германия, Холандия и Русия. Това обявиха организаторите по време на пресконференция в Юнашкия салон във Варна. И добавиха, че очакват мащабно участие и в плувния празник 1000 х 1000.

На 5 и 6 август ще се проведе най-голямото плувно събитие на Варна през лятото – Плувен уикенд 2023.

На 5 август, събота, е седмото издание на плувния празник 1000 х 1000. Събитието, което няма състезателен характер, е по традиция на Южния плаж (до ресторант „Мистър Баба”) във Варна. Идеята за преплуването е на председателя на УС на плувния шампион на България ПСК „Черно море“ Филип Ромбаут, изпълнителен директор на „Агрополихим”.

Организатори са ВМС на Република България, Община Варна и ПСК „Черно море”, а цялостната програма е дело на генералния спонсор на събитието фондация Lucky Hunt. Празникът се провежда с изключителното съдействие на концесионера на плажната ивица „Лазурен бряг 91”.

Записването за участие стартира на място в 8,00 ч и ще продължи до 10 ч. В 10,15 ще бъде даден стартът 

Тази година шоу акцентът, вплетен в програмата, ще бъде посветен на българския фолклор. Ще има още много изненади.

В края на програмата е най-атрактивният елемент - тегленето на томбола с номерата на всички участници, която ще раздаде десетки фантастични награди! Те са осигурени от традиионните партньори на празника – Община Варна, Lucky Hunt, „Топола скайс ризорт и Аквапарк”, Детски кът – Варна, ресторанти „Стария чинар”, сладкарско ателие Cherry by Mary, магазин „Веселите бонбони”, оптика „Радущеви”, мидена ферма „Дълбока”, „Фрапорт” и верига „Макдонадс”.

На 6 август, неделя, е 83-ото издание на най-старото плувно състезание в България, маратонът Галата – Варна. Организатори  са ВМС на Република България, община Варна и ПСК „Черно море“. 24 часа преди края на онлайн регистрацията в платформата на маратона се бяха регистрирали 170 участници от България, Армения, Русия, Великобритания, Турция и Белгия.

Регистрацията приключва в 17 ч на 3 август, но организаторите всяка година дават възможност и за записване на мястото на старта.

Сборният пункт - Рибарско пристанище „Карантината”, отваря в 6,00 ч. на 6 август, а потвърждаването на регистрацията е до 9,00 ч. Стартът ще бъде даден в 9,30 ч след подробен инструктаж.

Победителите в 83-ото издание на международния плувен маратон Галата – Варна ще си разпределят награден фонд от 6800 лв.

Победителите – мъж и жена получават парични награди от по: I място – 1000 лв.; ІІ място – 700 лв.; ІІІ място – 500 лв.; ІV място – 400 лв.; V място – 300 лв.; VІ място – 200 лв.

С парични награди се отличават и най-добре представили се: варненец, мъж и жена – по 100 лв.

200 лв. е бонусът за плувец с увреждания, толкова получава и плувецът, регистрирал най-много участия в маратона.

Награда - специална купа, ще има и от семейството на  великана на българското маратонско плуване Добри Динев.

Финалът е на плаж Буните (Буна 2), където ще се проведе и церемонията по награждаване от 11,30 ч.

Главен съдия е Вили Цеков, а съдия по море – ОЗ капитан Първи ранг Камен Кукурров.

По време на пресконференцията в Юнашкия салон кап. 1 ранг Ваньо Мусински, началник на щаба на ВМС, коментира, че Военно-морските сили по традиция подсигуряват сигурността на плувците, които участват в събитието .

„Военноморските сили подкрепят маратона с осигуряване безопасността на плувците. Ангажирали сме над 80 души”, допълни кап. Мусински.

Шефът на дирекция „Спорт” Кристиян Димитров добави, че община Варна спазва традицията и ежегодно подкрепя и финансово плувния маратон Галата – Варна. Община Варна е сред организаторите и на плувния празник 1000 х 1000, в който всяко лято предоставя атрактивни награди за късметлиите от томболата.

„За седми път ПСК „Черно море”, Lucky Hunt и община Варна организират 1000 х 1000. За нас е огромно удоволствие да дадем възможност на децата да плуват в морето, да се учат да го обичат и уважават, да не се страхуват. 1000 х 1000 няма състезателен характер и е прекрасна тренировка за маратона Галата - Варна. И това лято сме приготвили за участниците в плувния празник неустоими изненади!”, сподели президентът на плувния шампион на България „Черно море” Филип Ромбаут.

Зам.-председателят на шампионите Добромир Вълев изрази задоволството си от стриктната организация на Плувен уикенд 2023 г. „Надявам се времето да е благоприятно, за да могат участниците и в 1000 х 1000, и в маратона да се забавляват”, допълни Вълев.

Главният съдия на маратона Вили Цеков охарактезира събитието като най-знаменателното за Варна през лятото!

„Маратонът Галата – Варна е предизвикателство за плувците. Желанието ни е все повече да вдигаме стандарта му, за да заема то висока позиция в богатата палитра от плувни форуми в световен мащаб”, коментира Цеков.