Във Варна ще обсъждат нови политики за превенция на насилието сред тинейджърите

Животът

03-08-2023, 11:02

Снимка:

Сдружение „Моят град“- Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Подходът към темата е различен, но целта е обща - да бъдат представени истински истории, свързани с вербално или физическо сексуално насилие, което са преживели техни връстници.

Национална конференция за представяне на резултатите от проект „НЕ значи НЕ!“ ще се проведе на 5 август от 10.00 ч. в галерия „Графит“ във Варна, научи Varnautre.bg.

По време на конференцията организирана  от Сдружение „Моят град“- Варна, което работи   в партньорство със Сдружение „Дебют“- Кюстендил, ще бъде представена работата по проекта и създадените късометражни филми. Ще се обсъждат нови политики и програми за превенция на насилието основано на пол сред тинейджърите.

В продължение на две години младите хора на възраст от  14 до 19 години работиха за създаването на видеоматериали, свързани с темата за насилието. Заедно с екип от професионалисти учениците от Варна подготвиха 10 късометражни филма с различни истории. Другите десет истории, разказани и изиграни от младежите от Кюстендил, са свързани помежду си и са обединени във филм с 10 серии. Подходът към темата е различен, но целта е обща- да бъдат   представени  истински истории, свързани с вербално или физическо сексуално насилие, което са преживели техни връстници. Младите хора сами издириха и събраха лични истории, свързани със сексуално насилие над момичета. Те  са основа за сценариите  на кратките филми, които  подготвиха учениците, като влязоха в ролята на жертвите от споделените истории.

Проектът даде  възможност на учениците  да работят заедно с професионалисти от  БНТ във Варна и Общинския театър в Кюстендил, които ги подготвиха   теоретично и практически, и им помогнаха  в създаването на качествен творчески продукт. Всеки участник в проекта трябваше да извърви самостоятелно пътя от създаване на сценарий, заснемане с професионална видеотехника, монтиране и озвучаване на видеофилма. Така учениците бяха мотивирани  да мислят творчески,  да определят водещите акценти в темата и сами да  изберат   творческите похвати за реализиране на своята идея.

Основната цел на проекта ”Не, значи НЕ!” е привличане на общественото внимание върху проблема със сексуалните посегателства над момичета от 14 до 18 години, сред самите тийнейджъри  и създаване на  политики за първична превенция на сексуалното насилие в тази възраст .