Увеличиха присъдата на мъж, осъден за жестокото убийство на пастир

Крими

04-08-2023, 14:15

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Присъдата на 41-годишния Д.Д., който беше осъден на 15 години „лишаване от свобода“ при строг режим, беше увеличена на 17 години „лишаване от свобода“ при строг режим.

Апелативният съд  във Варна уважи подаден от Окръжната прокуратура протест срещу размера на наказанието на осъден за убийство с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин. Присъдата на 41-годишния Д.Д., който беше осъден на 15 години „лишаване от свобода“ при строг режим, беше увеличена на 17 години „лишаване от свобода“ при строг режим,  в който смисъл пледира и прокурорът от Апелативната прокуратура.

Въззивният съд потвърди присъдата на първоинстанционния по отношение на частично уважените граждански искове на пострадалите близки на жертвата. Подсъдимият ще трябва да плати 80 000 лева на майката на убития и 40 000 лева на неговата сестра, като обезщетение за нанесените неимуществени вреди, в следствие на престъплението, ведно със законните лихви от датата на деянието. 

Престъплението било извършено на 17 май 2020 година. След като се черпил с приятели през деня, подсъдимият Д.Д. решил да пренощува в постройка до кошарата на баща си в гората на село Горен Чифлик. Там нощувал и 38-годишният пастир, който станал жертва на жестокото престъпление.

Двамата мъже се засекли до постройката, като пастирът поискал цигари от сина на своя работодател. Той отказал да му даде и според обясненията му, след отказа служителят на баща му го наругал. Това ядосало много Д.Д., който реагирал агресивно и започнал да бие 38-годишния мъж с дъска, а после нанесъл удари с крака и ръце на вече падналия на земята пастир. След побоя обвиняемият се прибрал в бараката и заспал. По-късно повикал спешна помощ. Лекарите установили смъртта на 38-годишния пастир, който имал кръвонасядания по ръцете и тялото от побоя.

Д.Д. бил привлечен в качеството му на обвиняем за престъпление по чл.116, ал.1, т.6, пр.2 и пр.3 във връзка с чл.115 от НК. Съдът му е наложил мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.