Хора във Фейсбук организират нелегални почивки без лиценз за туроператор

Туризъм

04-08-2023, 15:07

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

От ОБТ настояват за промяна в Закона за туризма и в Наказателния кодекс, за да могат и физическите лица да попаднат под контролните органи при организиране на екскурзии без лицензи за туроператори или агенти.

Във фейсбук започна масово предлагане за организиране на български групи за почивки в чужбина, която дейност е незаконна и не може да се извършва без лиценз за туроператор или туристически агент. Такива постове има във фейсбук групата „Искам да пътувам!“, алармира пред TravelNews Пресиян Лозанов, собственик на туроператора „Ара тур“. Предложенията идват от следните профили – Dani DraganovaEssy Angel, Красимира Петкова, Ivo Ivanov и др.

„В офиса ни вече дойдоха ужилени дами, които са платили за екскурзия за Тенерифе по лична сметка. Отменили им полета и сега се чудят как да си вземат обратно парите. Практиката с предлагане на почивки във фейсбук групи вече е масова, като има такива направени за Гърция, Турция, Йордания и за други дестинации“, обясни Лозанов. Според него мнимите организатори на екскурзии използват вратичка в закона, че организират пътешествия с приятели. Има доста нагли хора, които как така по едно и също време ще са с „приятели“ в Япония, Куба и Сицилия, коментира Пресиян Лозанов. Затова хората трябва да внимават на кого се доверяват.

От Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ) вече са подали над 10 сигнала за лица, които организират екскурзии без лиценз, до Министерството на туризма, Комисията за защита на потребителите, Икономическа полиция и прокуратурата. „Те вече се проверяват от прокуратурата и Икономическа полиция, защото са физически лица“, обяви пред TravelNews Павлина Русева, член на УС на ОБТ и собственик на туроператора „Сейф травел“. Министерството на туризма и КЗП са без правомощия, защото могат да контролират само юридически лица, т.е. фирми.

Габриела Руменова от онлайн платформата "Ние, потребителите" обясни, че категорично физически лица нямат право да организират почивки и екскурзии. Дейността може да се извършва само от юридически лица, които трябва да бъдат регистрирани като туроператор или туристически агент. Руменова подчерта, че проблемът е много голям за потребителите, за бизнеса и за институциите, които трябва да се справят с него. "Хората трябва да разберат и истински да осъзнаят, че рискът е голям и то не само за това, че могат да загубят пари, но при определени обстоятелства и да бъдат изложени на опасност", каза тя.

От ОБТ настояват за промяна в Закона за туризма и в Наказателния кодекс, за да могат и физическите лица да попаднат под контролните органи при организиране на екскурзии без лицензи за туроператори или агенти. Русева обясни, че в момента законите са такива, че ако няма плащане или документ за извършено такова, реално няма престъпление. Най-често прехвърлянето на средства става по Revolut.

„В момента се образува огромна бомба с масово предлагане на почивки от физически лица, която съвсем скоро ще гръмне“, коментира Николай Александров от ОБТ и управител на туроператора „Карта холидей“. Според него доста хора ще изгорят и затова трябва да внимават и да не се доверяват на непознати лица. Той също подчерта, че се събират пари за почивки по кафенета и през Revolut. Александров даде за пример, че е засякъл екскурзия до Куба за 2 седмици само за 2000 лв., което е абсурдно, при положение, че само самолетният билет в момента струва толкова до там.

Едно от физическите лица, което предлага екскурзии във фейсбук групата „Искам да пътувам!“ – Дани Драганова, коментира пред TravelNews, че не е туроператор. „Организирам пътувания за приятели и познати. Предложих почивка в Куба. Направих програма за нас с полети от София и я пуснах в групата. Нямам никакво намерение да ставам агент – просто давам алтернатива на хората в групата“, каза Драганова. „Все едно да напиша, че има евтини самолетни билети за определени дестинации и дати, и това да е незаконно“, допълни тя. Преди това е публикувала сайт, от който хората директно могат да си купят пакет до Куба, Доминикана и Мексико.

Един от другите профили в групата - Essy Angel, коментира, че „наистина правя групи за групово четене, ядене на сладкиши, за групово ходене до мола и за групови забавления в чужбина“. Не става ясно за истинското име на лицето, но от профила се разбира, че е жена. Тя не отговори пред TravelNews дали има лиценз за туроператор или туристически агент, но беше лаконична, че има „лиценз за съдебен експерт, за управление на мотопед, за предоставяне на социална услуга, за Майкрософт 365 и други не толкова важни. Според нея журналистите не могат да я разпитват, защото не е тяхна работа и не могат да й държат сметка. „Смешно и жалко е да се занимавам с вас и вие да се занимавате с мен“, допълни тя и посъветва да си търсим адвокат.

От ОБТ ще подадат сигнали и за новите лица във фейсбук групите към Икономическа полиция и към прокуратурата. Същото ще направят и от Асоциацията за защита на потребителите, каза председателят Пейо Майорски. При тях също постоянно постъпват сигнали за фалшиви туроператори. Той посъветва клиентите да проверяват в сайта на Министерството на туризма регистрираните туроператори и агенти преди да резервират почивки и екскурзии. Компаниите задължително трябва да имат и застраховка за отговорност.