България е напът да загуби 80 млн. лв., алармира Фермерският съюз

Животът

04-08-2023, 17:22

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Причината е в забавеното разглеждане и изплащане на средства по програмата от управляващия орган - дирекция "Морско дело и рибарство", през последните 2 години.

България е напът да загуби над 80 млн. лв. по европейската програма Рибарство и морско дело 2014-2020 г. За това алармират от Българския фермерски съюз, който е част от европейската организация "Копа - Коджека".

Причината е в забавеното разглеждане и изплащане на средства по програмата от управляващия орган - дирекция "Морско дело и рибарство", през последните 2 години, обясни Георги Стоянов, председател на БФС.

По думите му краят на програмния период е след 4 месеца и има огромна опасност от загубата на европейските пари. Стоянов ще запознае със ситуацията новия екип на Министерството на земеделието и храните, за да може да вземе бързи и адекватни мерки. От БФС подчертават, че предишното ръководство на ведомството при служебния кабинет също е било наясно с проблема още през февруари тази година.

"От справка в ИСУН се вижда, че реалният процент на изплатени средства е 59% към днешна дата. На Комитета по наблюдение на програмата през март 2023 г. са докладвани 76% изплатени средства", посочват от Фермерският съюз и питат кое е вярното?

Това поставя под въпрос истинността на информацията, представена пред участващите и рискът към момента е над 40% от средствата (80 млн. лв.) да не бъдат усвоени, ако няма конкретен план, става ясно още от позицията.

Верни ли са процентите на договаряне и процентите на плащане и ще бъдат ли разплатени 40% от програмата до края на годината, питат още от БФС.

Според Съюза някои експерти в МЗХ се опитват да заблуждават и министър Кирил Вътев. Никой не знае какъв е планът за спасяването на средствата и кой е виновен за това бездействие, посочи Георги Стоянов и допълни, че някой прикрива риска от загубата на европейските средства.

Съгласно протокол от първото заседание на Комитета за наблюдение на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 г., са докладвани договорени 164 млн. лв. и изплатени 124 млн. лв.

От БФС се съмняват, че подаването на невярна информация е с цел докладване на завишени проценти на договаряне и изпълнение по ПМДР 2014-2020 г.

Питат се и как ще бъде гарантирано изпълнението на последно сключените договори по мярка 5.4 "Преработване на продуктите от риболов и аквакултури" видно от съобщението на програмата от 1 август 2023 г., след като времевия диапазон за изпълнение и отчитане на подписаните договори е до 30 ноември 2023 г., т.е. след 4 месеца.