OMV вече разработва най-големия си проект за газ в Черно море

Парите

06-08-2023, 16:29

Снимка:

Depositphotos

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Проектът се осъществява в сътрудничество между OMV Petrom, контролирана мажоритарно от австрийската енергийна компания OMV, и държавния румънски производител на природен газ Romgaz.

Офшорният газов проект в румънската част на Черно море Neptun Deep навлиза във фаза на разработка, след като получи регулаторно одобрение от Националната агенция за минерални ресурси. Проектът се осъществява в сътрудничество между OMV Petrom, контролирана мажоритарно от австрийската енергийна компания OMV, и държавния румънски производител на природен газ Romgaz, съобщават от Economic.bg.

Фазата на развитие на находищата Domino и Pelican Sud включва извършване на сондажни дейности и изграждане на инфраструктурата, необходима за самия добив. Първото производство се очаква през 2027 г., се казва в прессъобщение на OMV Petrom.

Двете компании ще инвестират до 4 милиарда евро във фазата на развитие на проекта, с което очакват да добият около 100 милиарда кубични метра природен газ.

Планираната инфраструктура включва десет сондажа, три подводни производствени системи и свързани тръбопроводи за потоците, офшорна платформа, главния газопровод до Тузла и измервателна станция.

OMV Petrom и Romgaz участват с по 50% в проекта, като първата е и негов оператор.

Сключени договори за доставка

В друго съобщение компанията обяви, че вече е сключен договор с местното дъщерно дружество на италианската група Saipem за разработване на проекта Neptun Deep. Контрактът е на стойност 1.6 млрд. евро и включва управление, инженеринг, доставки, производство, монтаж, морски транспорт, монтаж, тестване и услуги по въвеждане в експлоатация на офшорния проект.

Предвидено е и тестване и въвеждане в експлоатация на газоизмервателната станция и крайбрежните и наземните участъци на газопровода, като тези дейности ще се ангажимент на други изпълнители.

Самата платформа за преработка на газ ще бъде произведена в заводите на Saipem в Италия и Индонезия, а офшорните операции ще се извършват от корабите Saipem 7000 и JSD 6000.

Neptun Deep е най-големият проект за природен газ в румънското Черноморие. Той ще генерира производство от приблизително 100 милиарда кубични метра природен газ и ако плановете се осъществят, Румъния ще се превърне в най-големия производител на природен газ в ЕС.

Дълбокият блок Neptun в Черно море е с площ от 7500 квадратни километра и се намира на около 160 километра от брега, във води с дълбочина между 100 и 1000 метра.