От догодина започва подготовката за "Варна - европейска столица на културата 2032-ра"

Мисия Варна

07-08-2023, 15:16

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Като за начало ще бъде извършена проверка на капацитета на културната сцена.

От догодина започва подготовката по кандидатурата на Варна за титлата "Европейска столица на културата" през 2032 година. Това каза новият заместник-кмет с ресор "Култура" в Община Варна Ралица Герасимова за Радио Варна.

Като за начало ще бъде извършена проверка на капацитета на културната сцена - колко са пространства в града, каква е посещаемостта им, колко са седящите места, каква е културната база в града изобщо. Като направим един такъв обзор, много добре ще преценим какви са възможностите на Варна и какво още трябва да се направим, каза Герасимоева.

Варна е европейска столица на България и без европейски сертификат, подчерта тя. С екипа работим много за града, за общността и вярвам, че ще оправдая очакванията да съм на тази позиция, посочи още зам.-кметът. Варна  има голям потенциал, ние сме в един хубав момент на въздигане на културата, който само трябва да разцъфне, каза още тя.

Поставила съм си много неща за цел, които идват основно от моите наблюдения като културен оператор, но те засягат конкретни сегменти от сцената. Сега трябва да се запозная и с нуждите на различни други сегменти от изкуства, сподели още Герасимова. Тя изрази оптимизъм, че ще успее да реализира интересни идеи и да осъществи смели нови визии.