Ръст на туристите, които наемат къщи или апартаменти за гости във Варна през лятото

Туризъм

08-08-2023, 12:05

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Улиците са пълни, а хотелите в курортите - полупразни. Къде са туристите?

През тази година във Варна се наблюдава ръст на туристите, решили да наемат къщи или апартаменти за гости за лятната си почивка. "Тази тенденция е новост за Варна и региона. От общо обявени 3 500 места за настаняване в общината, над 2 800 са само апартаменти с инвестиционна цел, според данни на дирекция "Туризъм", обобщи за Радио Варна Павлин Косев, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация във морската столица.

Той изчисли, че тези къщи и апартаменти се равняват на близо 35 нови хотела (със средно 80-90 стаи). "Но ние не ги виждаме, те са пръснати в целия град, затова ни се струва, че курортите са празни. Става разминаване", каза още Косев. 

Летище Варна отчита 24 % ръст на пътникопотока през тази година, градът е пълен, а в същото време хотелиерите нямат пълна заетост. "Оказва се, че туристи няма в хотелите в курортите, но в града, по улиците, е пълно", добави Косев. 

Разбира се, има и туристи, които избират хотелите за лятната си почивка. Кадрите, които ги посрещат обаче трябва да бъдат адаптивни към новите условия в туризма, които са коренно различни от периода след и по време на пандемията. Войната и негативните коментари на недоволни туристи също оказват влияние върху развитието на сектора, каза Павлин Косев. 

Липсват добри мениджъри на хотелите и този кадрови дефицит се задълбочава, каза още Косев.