Варна днес отново излиза на протест против насилието

Животът

08-08-2023, 12:31

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Участниците в акцията искат промени в законодателството, които да гарантират правата и защитата на жени, ставащи обект на тормоз.

Варна за трета вечер става съпричастна към жертвите на домашно насилие. Варненци отново ще изразят подкрепата си на протест под наслов "Нито една повече! Варна е против насилието" на площад "Независимост", от 18 часа.
 
Заедно с всички останали от страната излизаме за трети път на протест. Ще настояваме за промяна:
1. Настояваме в Наказателния кодекс да се впише текст, който да криминализира всяка проява на насилие, унизително третиране и изтезание. За да няма погрешни интерпретации и ситуации от рода на тази, в която 400 шева, разбит нос и остригана глава са „лека телесна повреда“ и насилникът да излезе с парична глоба. Деянието не е "лека телесна повреда", а травма за цял живот, защото раните ще зараснат и белезите може би има как да се заличат, но душевният кошмар ще остане. Трябва да излъчим сигнал, че ние като общество повече няма да толерираме насилието, защото човешкият живот е безценен.
 
2. Увеличаването на присъдата за средна телесна повреда от 6 г. на 8 г. само по себе си не е решение, когато имаме корумпирана система, в която ако познаваш правилните хора с няколко обаждания се спуска чадър и проблемът е решен, но не в полза на жертвата. Символичното увеличаване на глобата от 500 до 1000 лв. за лека телесна повреда също няма да промени картинката особено. Искаме реформирана правосъдна система с нови, почтени и квалифицирани хора, които да работят в името на народа, а не в името на силните на деня. Нуждаем се от квалифицирани специалисти в съдебната ни система, които не се активират с помощта на социалните мрежи, а такава, които си вършат съвестно и компетентно работата. Правосъдната реформа трябва да е мащабна и към нея да се подходи с цялата необходима сериозност, за да се положат основите на един по-справедлив и достоен живот тук.
 
3. Как се дефинира точно интимна връзка? Това е много разтегливо понятие, което предполага нови вратички в закона и възможности за хора като съдия Гьонева да отсъдят погрешно. Не може да фигурират понятия като „относително траен съюз“. Нито вариант с интимна връзка на поне 60 дни. Това е несериозно спрямо всички български граждани.
 
4. Искаме да се подведат под отговорност всички лица, които са имали отношение по медицинската експертиза и съдебното решение, в следствие на които първоначално е пуснато лицето срещу парична гаранция. Да започнат проверки от КПКОМПИ и НАП на съдии, прокурори и лицата отговорни за медицинската експертиза.
Никой не трябва да си мисли, че може да решава човешки съдби набързо, с лекота и усмивка, немарливост и да сбърка (съзнателно или не) безнаказано. Става дума за всички нас. България трябва да е майка, а не мащеха.
 
5. Ще продължим на изискваме и да излизаме по улиците, докато управляващите не предприемат адекватни мерки и не покажат воля за промяна.