Изтекоха отпадни води в Шокъровия канал и на Офицерския плаж

Животът

08-08-2023, 13:12

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

По време на проверката е възстановена нормалната проводимост на канализационния колектор и преливането към канала е преустановено.

Преливане на непречистени отпадъчни води в дъждовния колектор, който се зауства в Шокъровия канал, установиха специалисти от Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна и Басейнова дирекция "Черноморски район". 

Сигнал за лоша миризма и преливане на замърсени води в Шокъровия канал и Офицерския плаж е постъпил в понеделник, 7 август. Екипи на РИОСВ и Регионалната лаборатория във Варна към Изпълнителната агенция по околна среда са извършили проверка, при която е установено, че в резултат от строителна дейност на ул. „Васил Друмев“ (за реконструкция на уличната мрежа на територията на община Варна) е нарушена проводимостта на канализационната мрежа по улицата. В резултат на това е допуснато преливане на непречистени отпадъчни води в дъждовния колектор, който се зауства в Шокъровия канал. 

По заявка на БДЧР е извършено пробонабиране от Шокъровия канал и крайбрежните морски води, които ще бъдат изследвани по физико-химични показатели: БПК5, амониев азот, нитритен азот, нитратен азот, ортофосфати като фосфор, нефтопродукти, мед, цинк, алуминий, желязо, арсен.

По време на проверката е възстановена нормалната проводимост на канализационния колектор и преливането към Шокъровия канал е преустановено.

За констатираното нарушение от РИОСВ-Варна ще бъдат предприети административно наказателни действия срещу дружеството изпълнител на ремонтните дейности.