Туроператор: Необходимо е създаването на Туристически гаранционен фонд

Туризъм

09-08-2023, 13:54

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Със създаването му ще се гарантира защитата както на потребителите, така и на туроператорите.

От години българските туроператори настояват пред държавата за създаването на Туристически гаранционен фонд, който да покрива сумите за обезщетение на нереализирани пътувания. И въпреки че той е залегнал отдавна в европейска директива, такъв у нас не е въведен и до днес. 

След зачестилите напоследък случаи на закъснели, отменени и анулирани полети от и за Италия и Германия и невъзможността български туристи да се приберат от лятната почивка, въпросът за гаранционния фонд, който да обезщетява пътуващите, отново излезе на дневен ред. 

Това мнение споделя  пред Радио Варна и Юлиян Бонев, туроператор и член на УС на Варненска асоциация на туристическите агенции. Според него една от причините създаването на този фонд да се бави е липсата на компетентност по темата в министерството.  Други фактори, определящи осъществяването на проекта са, честата смяна на министри през последните години и бавен процес на приемственост. Новият министър навлиза в материята, всичко това, което сме постигнали досега със служебния министър, се подлага на анализ, каза Бонев.

Той посочи, че проблемите с отменени пътувания в момента е свързан главно със сложната ситуация в авиацията, която все още не е възстановила обема си от преди пандемията и не може да смогне на ръста на пътувания. По думите му за авиокомпаниите е по-добре да стимулират реализирането на самостоятелни пътувания от туристите без туроператор, за да търсят по-трудно компенсации. Той обясни, че с туристически гаранционен фонд ще се гарантира защитата както на потребителите, така и на туроператорите.