След случая "Дебора": Вълна от сигнали до полицията за насилия

Крими

11-08-2023, 12:54

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

За първата половина на 2023 година в ГДНП са получени 1950 заповеди за незабавна и постоянна защита, издадени от районни съдилища.

„След случая „Дебора“ имаме лавина от сигнали за домашно насилие, както и молби, които са депозирани към районните съдилища. Колкото повече говорим, толкова повече това престъпление няма да е латентно“.
Това каза пред bTV Зорница Шуманова, национален координатор по въпросите за домашното насилие към МВР. Тя оглавява новосъздаденото звено за домашно насилие към Главната дирекция „Национална полиция“.

„За първата половина на 2023 година в ГДНП са получени 1950 заповеди за незабавна и постоянна защита, издадени от районни съдилища. Имаме ръст от 18% на издадените заповеди. Имаме ръст с 40% ръст на образуваните досъдебни производства в условията на домашно насилие – това е много и е едно стряскащо число“, добави тя.

„Пострадал от домашно насилие няколко пъти се колебае преди да потърси компетентните органи. Апелът ми е да не се притесняват и да потърсят помощ. Молбата за защита от домашно насилие може да бъде депозирана в районен съд. Сега ще може и други органи да я депозират в съда, като тя ще бъде изпратена по служебен път“, обясни националният координатор.

„Сформирали сме работна група за промяна на методическите указания за действията на полицейските органи по Закона за защита от домашното насилие. Те ще включват какво трябва да прави полицейският служител от телефонното обаждане, през дежурните части, през районния инспектор, до разследващия полицай – всичко ще бъде разписано“, обясни Шуманова.

„Надяваме се това звено да подпомогне работата на всички служители в МВР и да координира работата с другите министерства. Това звено има разписани компетентности. То ще подпомогне за по-добрата работа и превенция. Едно звено не може да пребори домашното насилие. То може да е координатор между всички министерства и неправителствени организации“, категорична е тя.