Върнаха откраднатите бронзови камбани на мемориала на нос Калиакра

Крими

12-08-2023, 10:57

Снимка:

Про Нюз Добрич

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Мъж от Варна е подведен под наказателна отговорност от Районна прокуратура - Добрич за кражбата.

Откраднатите 13 бронзови камбани от мемориала на нос Калиакра вече са върнати на местата си.

На 7 юли в полицейското управление в Каварна служител на Историческия музей в морския град е подал сигнал, че неизвестен чрез използване на техническо средство е извършил кражба на 13 камбани към мемориала, собственост на музея. Монтирани там са общо 18 бронзови камбани, около 15 кг всяка. 

„Адмирираме бързата работа на полицията. За 24 часа беше установен извършителят, бяха открити камбаните и върнати на Исторически музей Каварна, като стопанин“, посочи пред Про Нюз Добрич директорът му Пенко Георгиев.

На 28-29 юли камбаните отново са монтирани на монумента по начин, който предотвратява тяхното демонтиране, така че камбаните са отново по местата си и монументът е в своята цялост, добави той. По камбаните няма нанесени щети - няма унищожени, или увредени, крадецът само е отрязал държачите, с които те са били прикачени към монумента.

Пенко Георгиев счита, че причината за кражбата е предаване на бронзовите камбани с общо тегло около 200 кг за вторични суровини, тъй като именно в такъв пункт е открита част от тях.

Припомняме, че мъж от Варна е подведен под наказателна отговорност от Районна прокуратура - Добрич за кражбата. При претърсване и изземване в дома и в автомобила на 46-годишния М.Т. е  намерена част от откраднатите камбани. Останалите са открити в пункт за изкупуване на цветни метали.

Комплексът е изграден от Министерство на културата и Руското консулство в България, а паметникът на адмирал Ушаков е дело на скулптора Никола Богданов. В архитектурно-мемориалния комплекс има арка с 18 камбани, на които са изписани имената на корабите, взели участие в битката на 11 август 1791 година.