Министър Тагарев обеща бюджетът на ВМС за 2024-та година да расте

Новините

13-08-2023, 10:35

Снимка:

Министерство на отбраната

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Министърът коментира, че още през тази година е осигурено повишение на заплатите на военнослужещите с 10 процента, но за преодоляване на проблема с недостига на кадри в армията ще се търсят комплексни решения.

Бюджетът на Военноморските сили ще бъде увеличен през следващата година заради ситуацията в Черно море. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев във Варна, където участва в честванията на 144-годишнината от създаването на българския военен флот. Министърът на отбраната Тодор Тагарев каза, че вижда стремеж към усъвършенстване на дейността на Военноморските сили и коментира бюджета за отбрана през 2024 година. "Ще расте бюджетът за отбрана, включително за Военноморските сили. Имайки предвид ситуацията на сигурността в Черно море, Военноморските сили ще получат известен приоритет. Успяхме да осигурим повишаване на заплатите на военнослужещите с 10% още тази година. Ще търсим решения – комплексни", коментира военният министър.

Той коментира и темата за самолетите на военните. "Самолетите са на конвейера – 3 броя Ф-16. Предвиждам през есента по-късно посещение в САЩ, ще отида да видя как върви строежа на самолетите. Всичко върви нормално. Работим по процедурата за бойни бронирани машини, както и по други по-малки проекти", каза Тагарев.

Празникът на Военноморските сили ще бъде отбелязан по традиция на Морската гара във Варна с производството на  на курсантите от Випуск 2023 на Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров".  Шестима са курсантите с отличен успех, първенец на випуска е курсант-мичман Лилия  Костадинова.