Двойно по-малко пари за 19-ят археологически сезон на Провадия-Солницата

Животът

14-08-2023, 12:04

Снимка:

Исторически музей - Провадия

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Археологическият обект е отворен за посещения до края на септември в дните от понеделник до събота, като в неделя е почивен ден.

Едва 54 000 лева са средствата отпуснати от Министерството на културата за археологическите разкопки на обекта Праисторически и солодобивен градски център Провадия-Солницата за тази година. Това обяви за Радио Варна ръководителят на обекта проф. Васил Николов. Средствата са изключително малко за един такъв мащабен и сериозен обект като Провадия-Солницата, по-малко от миналата година и почти до парите през 2020 година, когато беше пандемията с коронавируса, коментира проф. Николов. Той посочи, че очакваните средства за консервация и реставрация на обекта изобщо не са били отпуснати. Това изправя екипът ни пред много трудна ситуация – да успеем с много по-малко пари да запазим нормалния ритъм на работа и да посрещнем всички разходи по време на археологическите разкопки, които имаме, каза още ръководителят на обекта.

Археологическият обект е отворен за посещения до края на септември в дните от понеделник до събота, като в неделя е почивен ден. Принципът на посещения е същият като предни години – от 9.00 до 13.00 часа на всеки кръгъл час тръгва група с посетители и археолог от екипа, който разказва историята на историческото място. Вход не се заплаща, но има поставени кутии за дарения, ако някой иска да подкрепи работата на археолозите.

Все още не е ясно ще бъде ли изграден Музей на солта в Провадия или не, както предложи преди години проф. Васил Николов. Докато не видя валиден документ с определен терен за сграда на музея, приемам, че нищо не е сигурно, обясни професорът и допълни, че може и да не е жив да види с очите си този така нужен за Провадия Музей на солта. Провадия е малък град и преди 19-сет години, когато започвах разкопките на Солницата имаше около 14 хиляди души, сега са едва 6-7 хиляди и градът постепенно замира, споделя Николов. А това място може да се превърне в основна туристическа дестинация, която да съживи живота в малкото населено място и да развие търговията, убеден е проф. Николов. Още повече в комбинация с другия исторически обект – Крепостта Овеч.

В момента по-голямата част от находките открити на обекта Провадия-Солницата са изложени в Историческия музей в Провадия, но това изобщо не е достатъчно, а подобен световно значим археологически обект се нуждае от специален музей, в който да се разказва неговата история и да бъдат изложени всички открития, категоричен е проф. Николов.