Експлозия избухна в морето край румънски курорт, на 30 километра от Дуранкулак

Новините

14-08-2023, 13:38

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Властите подозират взрив на руска морска мина.

Подводна експлозия разтърси района на кея пред хотел Forum в морския курорт Костинещ в понеделник сутринта около 9:00 часа. Няма ранени или смъртни случаи, съобщи Инспекторатът за управление на извънредни ситуации (ISU) на окръг Добруджа, цитиран от AGERPRES, преде Про Нюз Добрич. Екип за първа помощ на ISU Добруджа със специална противопожарна кола и лодка RIB бързо беше изпратен на мястото и отцепи района.

По предварителни данни експлозията е причинена от морска мина. На мястото на инцидента действа екип от водолази, специализирани в унищожаването на взривни устройства.

В района на вълнолома Costinesti беше съобщено за втора дрейфираща мина, поради което екип от водолази на румънските ВМС за EOD беше извикан в посочения морски сектор, за да оцени ситуацията и да неутрализира устройството, съобщиха от пресслужбата на ВМС.  

Смята се, че се е взривила руска морска мина, каза говорителят на румънските военноморски сили полковник Корнелиу Павел, цитиран от телевизия Диджи24, предаде ДПА.

Според властите експлозията е станала във водата на кей близо до хотел. Очевидци казват, че са чули силен взрив, последван от черен дим.

От началото на руската инвазия в Украйна досега румънските военноморски сили са обезвредили 5 руски мини в Черно море.

Костинещ е популярна туристическа дестинация на румънския бряг на Черно море. Той е на около 30 километра северно от Дуранкулак.