"Ястребите на Румъния" пристигнаха във Варна (СНИМКИ)

Мисия Варна

14-08-2023, 17:11

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Въздушната демонстрация в морската столица ще бъде с пет самолета "Extra 300" в празничния 15-и август около 19 часа.

Кметът на Варна Иван Портних се срещна днес с пилотите от националния отбор по въздушна акробатика „Ястребите на Румъния“ – Джордже Ротару, Теодор Мунтеану, Йжан Урсу, Ференц Лазло, Валентин Кавал, Андреа Банесару, Петре Глонтару, Йон Дину, Александру Паун, Арександру Негулеску, Андрей Раскол, Константин Йордаче.

„За мен е чест и удоволствие да поздравя нашите приятели, които ще се включат с едно невероятно шоу за празника на Варна. Това са едни от най-добрите пилоти на Румъния, които ще ни зарадват с виртуозни изпълнения над Варненския залив. Да се надяваме, че времето ще е с нас и метеорологичните условия ще са добри, каза кметът. „Много се радвам, че целият отбор е днес тук. Това е началото на едно добро партньорство и за бъдещи представления, посочи Георги Ротару, един от най-опитните летци на Румъния и председател на столетния "Аероклуб Румъния". Той посочи, че акробатичният отбор разполага с над 180 самолета и в него се подготвят над 3000 младежи. Отборът е спечелил европейския шампионат, а сега се подготвя за световно първенство.

Въздушната демонстрация във Варна ще бъде с пет самолета "Extra 300" в празничния 15-и август около 19 часа. Тя ще се наблюдава най-добре от района на Морската гара. Петте самолета ще започнат изпълнението си заедно, след което е предвидено соло изпълнение на един, а останалите четири ще присъединят към него с лупинги. След това всеки пилот ще направи индивидуално издигане, за да демонстрира маневрената сила на летателната си машина. Височината  ще бъде между 100 и 1200 метра, а скоростта - между 100 и 400 км в час. Между самите самолети ще има 3 метра дистанция. Въздушното шоу ще се проведе само при благоприятни метеорологични условия. Ако се наложи да бъде отложена, е предвидена резервна дата 16 август със същия начален час, обясниха пилотите. Събитието се провежда със съдействието на Община Варна, Летище Варна, Параходство БМФ, Старгейт Меритайм, Пристанище Варна и хотел „Аква“.