Варненец, отвлякъл и заплашил с убийство приятелката си, остава в ареста

Крими

15-08-2023, 15:56

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Представителят на Апелативната прокуратура припомни, че пострадалата е подала над 10 сигнала срещу същото лице за същите деяния – нанасян побой.

Апелативен съд – Варна отхвърли жалбата на обвиняем срещу определение на Варненския окръжен съд, с което е била оставена без уважение молбата му за промяна на мярката за неотклонение. Николай А. е привлечен към наказателна отговорност за това, че на 31 май е отвлякъл жената, с която съжителства и й е отправил закани с убийство. Деянията са извършени в условията на домашно насилие, припомня Апелативен съд - Варна.

Защитата постави под въпрос обвинението в отвличане. Процесуалният представител обясни, че двойката съжителства на семейни начала от 10 години и упражненото насилие е било двустранно. Мъжът и жената продължават да са заедно и в момента, в това число с ежеседмични свиждания. Обвиняемият не е осъждан и е единственият, който финансово се грижи за общото им дете.

Представителят на Апелативната прокуратура припомни, че пострадалата е подала над 10 сигнала срещу същото лице за същите деяния – нанасян побой.

Разследващите са образували преписки, но тя е оттегляла жалбите си. Между 2017 и 2022 г. жената има 5 медицински свидетелства за телесни увреждания, причинени й от обвиняемия. Настоящият случай на домашно насилие се отличава с продължителен тормоз и привързаност на жертвата към извършителя, заключи прокурорът.

Апелативният съд взе предвид, че и двете повдигнати обвинения са за тежки умишлени престъпления, които законът наказва с лишаване от свобода. Много са доказателствата, подкрепящи обоснованото предположение за авторството на деянията. Реални са рисковете както от укриване, така и от извършване на престъпление. До месец май обвиняемият е живеел с пострадалата, а за адреса му след това няма данни. Той не притежава жилище. Чистото му съдебно минало не е аргумент срещу опасността да извърши престъпление. Липсата на осъждания не може да се противопостави на факта, че е упражнявал върху приятелката си системно физическо насилие от 2017 г. От свидетелски показания е установено, че майката на детето също полага грижи за него – т.е. няма социални причини, които да налагат изменение на мярката.

С тези аргументи Апелативният съд потвърди задържането под стража на 39-годишния Николай А., обвинен в отвличане и закани спрямо жената, с която съжителства, извършени в условията на домашно насилие. Определението не подлежи на обжалване.