Застреляха Алексей Петров в "Драгалевци"

Крими

16-08-2023, 13:24

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

При покушението тежко е ранена и жена, която е настанена в болница с опасност за живота.

Представители на Прокуратурата и МВР дадоха изключително лаконична информация за случая с убийството на Алексей Петров в столичния кв. "Драгалевци".

В кратка обобщена информация от двете институции само посочиха, че Алексей Петров се е движил с трима души охрана и е вървял по обичаен маршрут.

Не бяха дадени повече подробности за вида на оръжието, с което е извършено убийството. 

Неофициално се твърди, че по Алексей Петров и по неговата спътница е стреляно с пушка. Няма яснота за това колко изстрела са били произведени. 

Беше обяснено, че е създаден оперативен щаб, който в момента ръководи цялото разследване по случая. Разпитват се свидетели, които са били в кв. "Драгалевци". 

"В момента се провеждат действия - оглед на местопроизшествието, оглед на трупа. Повече от това в момента няма какво да ви кажа, тъй като това е, което се прави. Разпитват се свидетели, имам предвид охраната на пострадалото лице. Жената, която го е придружавала, в момента е в "Пирогов". По данни на медиците ѝ предстои операция, не мога да ви кажа каква. И евентуално в момента, в който имаме възможност, ако всичко мине добре, тя ще бъде разпитана. Софийска градска прокуратура ще ръководи досъдебното производство", каза прокурор Илияна Кирилова. 

"От години Петров е имал обичаен маршрут на разходка. Бил е с негова позната и с обичайната му охрана. Проучваме маршрута на движение и съответно провеждаме необходимите оперативно-издирвателни мероприятия по събиране на доказателства по досъдебното производство. В момента е формиран оперативен щаб, в който са включени множество структури на МВР и се разпределят задачите, които трябва да бъдат изпълнени. Няма как в момента да споделя подробности. В момента се прави оглед от всички необходими специалисти, които да дадат отговор на тези въпроси - на вида на оръжията и на броя на изстрелите", посочи от своя страна главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров.

Той потвърди, че е сформиран оперативен щаб, в който са включени множество структури на МВР и се разпределят задачите, които трябва да бъдат изпълнени.

Мястото на стрелбата продължава да бъде блокирано от специални части на полицията. Блокирани са и входовете и изходите на столицата, като се проверяват всички съмнителни автомобили.

До края на деня по случая няма да се дава повече официална информация. Разследването продължава. Работи се по различни версии. 

Кой е Алексей Петров?

Напоследък Алексей Петров бе извън светлината на медийното внимание. За него пред името му могат да бъдат сложени голям брой определения - бивша барета, бизнесмен, обвиняем по делото "Октопод", преподавател в УНСС, председател на карате федерацията... Още и още, пише "Клуб Z".

След днешния опит за убийството му обаче е добре да си припомним и справката за Петров, която присъства в Регистъра на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА.

А фактологията е повече от любопитна:

Алексей Илиев Петров е роден на 23 април 1962 г. в тетевенското село Градежница. Произхожда от бедно селско семейство.

За месторабота е записано "Командир на отделение в специализиран оперативен милиционерски батальон". Членува в ДКМС от 1976 г., а в БКП от 1988 г. На 25-годишна възраст е привлечен за щатен служител в Шесто управление на ДС, направление „Терор”. Датата е 3 януари 1987 г.

А в характеристиката му е записано:

Показва стабилни и високи резултати в периодично провежданите изпити и особено по бойно приложните дисциплини. Има изграден правилен марксистко-ленински мироглед, разбира и работи за изпълнение на партийните решения”, МВР, 1982 г.

Има уравновесен, твърд, волеви характер. В екстремални ситуации проявява изключително хладнокръвие, съобразителност, бърза реакция, умение за вземане на правилни решения, за което е използван многократно при изпълнение на специални задачи”,МВР, 1990 г.