Обсъдиха мерки да насърчаване на младежкото предприемачество във Варна

Мисия Варна

16-08-2023, 13:36

Снимка:

Сдрежуние "Моят град"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Младежката конференция е част от Младежка инициатива „Рабтилница за млади предприемачи“, която се осъществява с финансовата подкрепа на Община Варна, Дирекция „Образование и младежки дейности“.

Младежка конференция на тема: „Насърчаване на младежкото предприемачество в град Варна“ се проведе в Галерия „Графит“ по инициатива на младежкото сдружение „Моят град“.    

Участници на възраст от 15 до 29 години обсъдиха различни политики, мерки и инструменти за стимулиране на предприемачските нагласи сред младежите.

Управители на различни социални предприятия представиха своите успешни бизнес начинания и споделиха иновативни предприемачески  модели пред участниците в конференцията.

Младежите се обединиха около виждането, че за съжаление българската образователна система все още не признава предприемачеството като тема, която трябва да бъде включена в редовната учебна програма, каквато практика има в редица европейски страни. Според тях  младежите в регион Варна не разполагат с достатъно познания и умения по отношение на предприемачеството и в тази връзка беше направено предложение за създаване на постоянно действащ общински контактен център „Млад предприемач“, който да дава полезни съвети и консултации относно създаване и оценка на бизнес идея, регстрация на социално предприятие или фирма, възможности за финансиране и подкрепа.

Участниците в конференцията предложиха да има и общински платформа за демонстрация на предприемачески идеи, обмяна на опит и възможности за допълнитени он-лайн обучения.

Идеята за  анализиране и избор на мерки, които позволяват на самостоятелно заетите лица и на предприемачите, които не са успели, да имат втори шанс срещна огромна подкрепа по време на дискусиите.

Чрез конференции като тази младите хора  се овластяват да са носители на конкретни идеи, които ще достигнат до отговорните институции, считат организаторите на срещата.

Младежката конференция е част от Младежка инициатива „Рабтилница за млади предприемачи“, която се осъществява с финансовата подкрепа на Община Варна, Дирекция „Образование и младежки дейности“.