ЦИК утвърди образците на бюлетините за местните избори

Новините

17-08-2023, 12:36

Снимка:

БНР

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

От ЦИК припомнят, че за кметове на райони ще се гласува в София, Пловдив и Варна. Също така, важно уточнение е, че на местни избори не се образуват избирателни секции в чужбина и не се гласува зад граница.

Централната избирателна комисия утвърди образците на бюлетините за гласуване на предстоящия местен вот на 29-и октомври – бюлетина за общински съветници, както и бюлетините за кмет на община, кмет на кметство и кмет на район. От ЦИК припомнят, че избори за кмет на кметство се произвеждат в тези населени места, които към датата на обнародване на указа на президента за насрочване на изборите за общински съветници и за кметове – 4 август, имат население над 100 души с постоянен адрес.

Образците на четирите вида бюлетини за местните избори бяха качени снощи на интернет страницата на Централната избирателна комисия. Така например, според утвърдения образец бюлетината за кмет на кметство съдържа наименованието на общината, кметството и номера на изборния район. В лявата ѝ страна са посочени наименованията на партията, коалицията или местната коалиция, в средата са посочени номерата на политическите формации, а в дясно – трите имена на съответния кандидат. Най-отдолу са изписани независимите кандидати, както и опцията "Не подкрепям никого". 

Бюлетините за кмет на район и на община изглеждат по подобен начин. В бюлетината за общински съветници в ляво са номер и наименование на политическите формации, а в дясно има номера за предпочитания за гласуване с преференция за даден кандидат. Най-отдолу са възможностите за гласуване за независим кандидат, както и опцията "Не подкрепям никого". 

От ЦИК припомнят, че за кметове на райони ще се гласува в София, Пловдив и Варна. Също така, важно уточнение е, че на местни избори не се образуват избирателни секции в чужбина и не се гласува зад граница.