Ръст на новоназначените във Варна през юни

Животът

17-08-2023, 12:43

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Сезонните работници по морските ни курорти са сред най-рисковите групи, които не рядко полагат труд без надлежно сключени трудови договори.

Над 12 600 са сключените трудови договори във Варна през юни тази година, отчитат от Териториалната дирекция на приходната агенция в морския град. Това са с около 4 000 повече заети лица на трудови правоотношения спрямо същия период на 2022 г. През последните пет години се запазва растяща тенденция в брой сключени трудови договори през летните месеци на годината, което се обяснява със сезонната заетост по Северното Черноморие, отчитат още от приходната агенция в морската столица.

От НАП Варна напомнят, че се извършват проверки от фискалните инспектори по морските ни курорти. Както всяка година, те проверяват дали всички работещи в заведения и търговски обекти имат сключен трудов договор, регистриран в приходната агенция, и осигуряват ли се служителите върху реалната си заплата или получават част от възнаграждението си в плик.

Сезонните работници по морските ни курорти са сред най-рисковите групи, които не рядко полагат труд без надлежно сключени трудови договори, както и получават цялата или част от заплатата си „под масата“, без тези доходи да се декларират и върху тях да се внасят осигурителни вноски. По тази причина те са и най-губещите от недекларирания труд, тъй като се лишават от редица осигурителни права, като обезщетенията за майчинство и безработица, пенсия и други. Те не могат да се възползват и от пълния размер на по-високите данъчни облекчения за деца, тъй като те се изчисляват върху заплатата, на която се осигуряват лицата.

За да бъдат защитени трудови и осигурителни права на работниците по време на сезонната им работа, те трябва да имат сключен писмен трудов договор, който да е регистриран в приходната агенция.

С цел превенция и противодействие на явлението „заплата в плик“, от НАП наблюдават най-рисковите сектори, като търговия на едро и дребно, строителство, хотелиерство и ресторантьорство, които са в своя пик на заетост през летния сезон.

Повече информация относно сезонната заетост и последиците от недекларираните възнаграждения може да намерите в профилите на НАП в социалните мрежи Facebook и Twitter, както и в YouTube канала на приходната агенция.