Община Варна: Няма приет проект за ПУП за 20-етажна сграда в район "Аспарухово"

Мисия Варна

17-08-2023, 13:40

Снимка:

Varna24.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Както вече бе обявено, към настоящия момент в Община Варна не са одобрявани разработки за небостъргачи както до Окръжна болница, така и в други части на града.

В Община Варна няма приет проект за ПУП за 20-етажна сграда в район "Аспарухово" от ЕСУТ, няма и издадена заповед, съгласно чл. 129 ал. 2 от ЗУТ от компетентния орган, съобщиха от Община Варна. Разликата между първоначално подадения дневен ред за заседание на ЕСУТ на 20 юни 2023 г. и окончателния, е резултат от утвърждаване от страна на ресорния зам.-кмет, съгласно правилата за организация на работата на ЕСУТ, уточниха от общината.

Днес, по време на извънреден брифинг, кандидатът за кмет на Варна от партия "Възраждане", инж. Коста Стоянов обяви, че е планиран строеж на 20-етажна сграда в двора на бившата гимназия "Мара Тасева" във Варна. По думите му проектант на небостъргача е временно изпълняващ длъжността главен архитект на Община Варна, арх. Стоян Петков, съобщи Varna24.bg.

От Община Варна отговориха. Публикуваме текста без редакторска намеса:

Стоян Петков не е проектант на "небостъргач в Аспарухово", а проектант на градоустройствената разработка и предпроектните проучвания по суетното оформление на имот в район "Аспарухово", казват още от общината. Такъв може да бъде всеки правоспособен проектант преди постъпването му на работа в съответната общинска администрация, съгласно разпоредбите на чл. 230 от ЗУТ. В тази връзка, би следвало представители на политическите формации, особено тези от тях, които са работили в общински администрации и имат претенции да заемат ръководни постове, да са наясно.

Както вече бе обявено, към настоящия момент в Община Варна не са одобрявани разработки за небостъргачи както до Окръжна болница, така и в други части на града.