Във Варна глобиха с 2 бона онлайн търговец на домашни храни, нямал регистрация

Крими

17-08-2023, 14:30

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Счита, че най-вероятно това съвсем не е първо деяние на нарушителя, предвид подадения сигнал от потребители.

Глоба от 2000 лева е наложена на търговец, продавал произведени в домашни условия храни по направени поръчки. Областната дирекция по безопасност на храните е определила наказанието заради липса на регистрация за търговия с храни от разстояние. Това става ясно от решение на Административен съд – Варна от месец юли, научи Moreto.net.

Делото е образувано по жалба на ОДБХ срещу решение на Районен съд. С него е отменено наказателното постановление на инспекторите за незаконната търговия. То е издадено в края на 2022 година, а неизрядният търговец е хванат в крачка на 30 август 2022 година.

„Вярно е, че нормативно определения минимален размер на наказанието от 2000 лв. е много висок спрямо стойността на артикулите. Определянето тези размери от законодателя, е свързана със значимостта на обществените отношения, които се охраняват с въведеното изискване за регистрация - безопасността на предлаганите на пазара храни, с запазване на общественото здраве“, посочва Административен съд.

Счита, че най-вероятно това съвсем не е първо деяние на нарушителя, предвид подадения сигнал от потребители.

На практика е установена продажба на само 10 на брой хранителни продукта. Предвид, че физическото лице произвежда хранителни продукти в домашни условия, без регистрация и без да отговаря на изискванията за такава, и ги продава по предварителна заявка на клиенти, т.е. това е бройка, еквивалентна на производствения му капацитет.

В крайна сметка Административен съд решава да потвърди наказателното постановление, с което отменя решението на Районен съд. Освен глобата в размер на 2000 лева нарушителят ще трябва да покрие и направените разноски по делата от ОДБХ в размер на 160 лева. Съдебното решение е окончателно и не подлежи на обжалване.