Задават се нови горещини и висок риск от горски пожари

Животът

17-08-2023, 15:20

Снимка:

Meteo Balkans

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Според текущите прогнози началото на септември ни очакват и по-ниски температури, които ще са нетипични за началото на месеца.

Към края и началото на следващата седмицата ще бъдем свидетели на нов пренос на гореща въздушна маса от Северна Африка и Източна Европа, която ще повиши температурите до типичните за август - 38-40°С. Този път главният фактор не са само изморителните жеги, а тяхната продължителност, като според моделите те ще надминат 14 дена, съобщава Meteo Balkans. 

Освен това високите температури, могат да доведат до увеличение на риска от пожари в Гърция и България. Най-висок е рискът от пожари в СИ България и Горнотракийската низина. Съветваме гражданите да бъдат внимателни и да се съобразяват с инструкциите на местните органи за гражданска защита относно използването на открит огън и други потенциални запалителни източници. Високи температури и трайно засушаване, ще се наблюдава и над Централна и Западна Европа. 

Промяна на синоптичната обстановка и нов дъждовен период ни очаква след 25-28 август, тогава вероятността от циклони и нови атмосферни смущения ще се повиши. Според текущите прогнози началото на септември ни очакват и по-ниски температури, които ще са нетипични за началото на месеца.